KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

MESLEK SEÇMEK

      Biz öğretmenlere sıkça sorulan “oğlumu-kızımı hangi okula kayıt yaptırayım, hangi meslek daha iyi ve/veya daha çok para kazandırıyor?” sorularının en uygun cevabı bireye uygulanacak mesleki eğilimini belirleyebileceği testi ile veli ve öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda mesleğin seçilmesidir. Seçilen mesleğe uygun olarak da uzun vadede bireyin ulaşması istenilen eğitim düzeyine göre okul türüne kayıt yaptırılması veya bireyin bu okludaki ilgili alanı kazanması gerekir.

      Liselerin dört yıla çıkması ile birlikte ülkemizin her yerinde 9. sınıflarda ortak ders saati ve öğretim programı uygulanmaktadır. 9. sınıf sonunda öğrenciler kendilerine uygun olan meslek alanlarını (puanları da yetmesi koşuluyla) seçmektedirler.  Öğrenciler bu 9. sınıf sonunda başarılı olmaları durumunda istedikleri takdirde okullarını da değiştirebilmektedirler. Meslek lisesinde 9. sınıfı bitiren bir öğrenci genel liselere, genel liselerden de meslek liselerine geçiş yapabilmektedir. 9. sınıflarda bulunan “Tanıtım ve Yönlendirme” dersi ile öğrencilere meslekleri tanıtma ve öğrencilerin uygun meslekleri seçmeleri hedeflenmiştir.

      Uygun meslek; rehber öğretmeninin de gözetiminde öğrencinin kişilik özelliklerine, yeteneklerine, ilgisine, beklentisine, fiziksel özelliklerine ve sağlık durumuna uygun olmasına göre seçilmelidir.

      Bireyin hangi mesleğe yatkın olduğu test sonucu ortaya koyacaktır.

     

      Size burada sunduğumuz mesleki eğilim belirleme testinin tek başına sizin tüm yeteneklerinizi ve eğilimlerinizi tam olarak ortaya çıkarması beklenemez. Ancak yaklaşıkta olsa kendinizi tanımanız bakımından size bir fikir verecektir.

 

Mesleki Eğilim Belirleme Testi 'ni indirmek için tıklayınız.

 

Yüksel GÜNGÖR

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

Geri