KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seger‘in Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Örnek Uygulama Raporu Yayınlandı

Otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren yerli üretici Seger, 2010 yılından bu yana planlı bir şekilde gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE)” ile ilgili çalışmalarını bir raporla kamuoyuna ve çalışma hayatı temsilcilerinin dikkatine sundu. Toplumda farkındalık oluşturma, işveren ve çalışan tarafında da yol haritası olma niteliğindeki rapor, kadının güçlenmesinin yöntemlerini sürdürülebilirlik çerçevesinde adım adım tanımlıyor. Seger, Türkiye’de benzer iş hacmi ve çalışan sayısına sahip şirketler arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmalarını raporlayan öncü şirket oldu.

Daha uygar ve üst medeniyet düzeyine çıkabilmenin en önemli göstergelerinden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramını anlamak isteyen ya da bu konuya nereden başlayacaklarını bilemeyen şirketler ve tüm kamuoyu için kılavuz niteliği taşıyan “Seger Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Örnek Uygulama Modeli“ raporu yayınlandı. 1981 yılından bu yana Bursa‘da otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren, korna üretimi ve ihracatının yanı sıra araç aydınlatma ürünlerini de pazara sunan Seger, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE)”  ile ilgili çalışmalarını web sitesinde yayınladığı bir raporla kamuoyuna sundu.

Seger Genel Müdürü Tülin Tezer, “Sürdürülebilirlik, etik ve eşitlik ilkelerimiz doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek sağlamak üzere hayata geçirdiğimiz ve yer aldığımız tüm çalışmalara ait veriler ile detaylı bilgileri “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖRNEK UYGULAMA MODELİ” raporunu kamuoyunun bilgisine ve bizim ölçeğimizdeki kurumlara örnek olarak sunmaktan memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Raporu detaylı incelemek için  https://www.seger.com/tr/toplumsal-cinsiyet-esitligi-ornek-uygulama-modeli Hazır ve uygulanmış bir modeli kurumlara sunması açısından önem taşıyan rapor, basit ve anlaşılır içeriğiyle tam anlamıyla yardımcı bir kaynak niteliği taşıyor.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ünver Group 3 Yıllık Stratejik Planlama Toplantısı Yaptı

Otomotiv yan sanayi alanında 43 yılı aşkın tecrübeye sahip Ünver Görüp, 3 Yıllık Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Toplantısını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Bursa Gold Majesty Otel’de düzenlenen toplantıda başta Yönetim Kurulu olmak üzere tüm çalışanlar yer aldı.
İhracatın lokomotif sektörü otomotiv endüstrisinde, şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yatırımlarla yoluna devam eden Ünver Group’un stratejik planlama toplantısında ilk olarak 2020-2021 ve 2022 yılı değerlendirmesi yapıldı. Toplantının başında Fabrika Müdürü Dilara Korgavuş Sönmez, geçen 3 yıllık döneme ilişkin detaylı bir değerlendirme sunumu gerçekleştirdi. Korgavuş 3 yıllık değerlendirmenin ardından 2023-2024 ve 2025 yıllarına ait stratejik planlamayı içeren sunumu şirket çalışanlarıyla paylaştı.

Ünver Group Fabrika Müdürü Dilara Korgavuş, 2023-2025 stratejilerinde şirketin otomotiv sektöründeki tedarikçi kimliğinden öte “işbirlikçi” konumuna gelinmesine vurgu yaptı. Ayrıca bu yıl devreye girecek Badırga Karma OSB tesisi ile birlikte otomotivde yaşanan dönüşümün en önemli oyuncuları arasında yer almak adına her alanda çalışmalara  devam edileceğinin ip uçlarını verdi.

Toplantı sonunda, çalışarak ve üreterek büyümeyi ilke edinen Ünver Grup’un sürdürülebilirlikten, dijitalleşmeye, yeni nesil ürün ve üretim alt yapısından, insan kaynaklarına kadar tüm alanlarda 2023 yılında yapılacak yatırımları aktardı ve bu yatırımlara önümüzdeki 3 yıl boyunca devam edileceğinin altını çizdi.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yalın Software Sanayiciler ile Bir Araya Geldi / İrfan Aydemir Tekstil ile Dokuma ve Boyahane Süreci ERP Çözümleri Devam Ediyor

15 Mart Çarşamba günü, IBS ERP 10.23'ü tanıttığımız ve müşterilerimizle buluşmanın müthiş hazzını yaşadığımız bir gün oldu. Her yıl düzenli olarak yaptığımız paylaşım toplantılarımıza, pandemi nedeniyle verdiğimiz arayı hızlı bir şekilde kapattık. Sanayicilerimizle bir araya gelerek Erp ürünümüzde neler yaptığımızı, sanayiden örneklerle uygulama çözümlerimizi ve 2023 RoadMap'ımızı paylaştık, bilgi alışverişinde bulunduk. Katılımın oldukça iyi olduğu ve verimli geçen paylaşım toplantılarına hız kesmeden devam edeceğiz. Bir sonraki Eylül planında görüşmek üzere. Katılım gösteren, gelemeyip iyi dileklerini izleten tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

ERP projeleri hızlı ve büyük ölçekli faydalar sağlar. Bu faydalar maliyet tasarrufundan, verimlilik artışına kadar uzanırken; aynı zamanda çok daha etkili ve hızlı bir karar mekanizmasını yönetim kademesine kazandırmayı mümkün kılar. İrfan Aydemir ailesine IBS ERP Yolculuğunda bizi tercih ettiği için teşekkür ediyor ve proje ekibine başarılar diliyoruz.

  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yeşilova’dan Sanata ve Sanatçıya Destek, Çanakkale Şehitlerimizi Anma Konseri

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın, Yeşilova Holding desteğiyle gerçekleştirdiği Çanakkale Şehitlerimizi Anma Konseri, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. 

Yeşilova Holding’in desteğinde, 16 Mart Perşembe Günü gerçekleştirilen konsere, Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Grup İcra Kurulu Başkanı A. Yalçın Yeşilova ve Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yeşilova ile iş dünyasından önde gelen isimler katıldı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konseri kalabalık bir seyirci topluluğu izledi. Dünyanın en iyi korno sanatçılarından Felix Kelieser ile Orkestra Şefi Adrian Prabava’nın performansları ile göz doldurduğu konser, sanatsevere bir müzik resitali yaşattı. 

Konserin sonunda, doğuştan 2 kolu olmayan ve sol ayak parmaklarıyla nota basarak klasik müziğin en zorlu üflemeli çalgılarından biri olan kornoya nefes veren Felix Klieser ile Şef Adrian Prabava ve orkestra üyeleri, dinleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Konserin ardından Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Şef Adrian Prabava’yı kuliste ziyaret ederek kutladı ve günün anısına bir plaket takdim etti. 

Konserin ardından bir açıklama yapan Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, “Yıllardır sürdürdüğümüz bu anlamlı destek ile sanatçılarla sanatseverleri buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hepimiz için gurur verici bir geceydi. Ulu Önder Atatürk ve Çanakkale’de destan yazan kahramanlarımızı bir kez daha andığımız bu anlamlı gecede heyecanımızı ve gururumuzu paylaşan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gökçelik En Yeni Ürünlerini Euroshop2023 Fuarı’nda Tanıttı

Perakende sektöründe raf sistemleri üretimi konusunda Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından ve sektör için küresel bir iş ortağı olan Gökçelik A.Ş. gerçekleştirdiği teknoloji, tasarım ve Ar-Ge yatırımları ile geliştirdiği en yeni ürünlerini, dünyanın en büyük perakende ekipmanları ve teknolojileri fuarı Euroshop2023’de görücüye çıkardı.

Her zaman olduğu gibi perakende ekipmanları ve teknolojilerinin yanı sıra bağlantılı perakende, sürdürülebilirlik, akıllı mağaza, enerji yönetimi, üçüncü yerler, müşteri odaklılık, deneyim ve canlı şehir merkezleri gibi bir dizi güncel konuyu odağına alan ve sektörün en önemli uluslararası organizasyonu olan EuroShop, bu yıl 26 Şubat - 2 Mart 2023 tarihleri arasında, Almanya Düsseldorf'taki Messe Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. 55 ülkeden, 1853 katılımcı firma ve yaklaşık 120 bin ziyaretçinin akın ettiği fuara 131 firma ile katılan Türkiye, Almanya, Çin ve İtalya’dan sonra en çok katılımcısı olan ülke olarak dördüncü sırada yer aldı. 

5 gün süren fuarda bu yıl da standıyla yerini alan Gökçelik, ürünleri ile ilgi odağı oldu. Fuar boyunca yeni ürünlerini tanıtan Gökçelik özel stand tasarımı ile de ziyaretçi akınına uğradı. Gökçelik Ar-ge ve Tasarım ekibi tarafından teknoloji, estetik ve ergonomi odaklı üretilen Kendinden Ödemeli Kasa ve daha fazla raf kullanımına imkan veren Tekli Arka Pano ürünleri ile Premium Tekstil Mağazası Konsepti profesyonel ziyaretçilerden tam not almayı başardı. Hem Türkiye’den hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden müşterilerini fuara davet etiklerini hatırlatan Gökçelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, “Şirket olarak son yıllarda Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşmeyi odağımıza alarak gerçekleştirdiğimiz üretim performansımız ile fuara iddialı hazırlandığımızı söylemek isterim. En yeni ürünlerimizi ve sistemlerimizi yine ilk defa bu fuarda sergiledik” dedi.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PechoM, General Electric Türkiye Trafo Sessizleştirme Projesi

Sessizleştirme çalışmalarını enerji sektöründe de gerçekleştiren PechoM, General Electric Türkiye ile bir trafo sessizleştirme projesini daha başarıyla tamamladı. 

PechoM, şönt reaktörler ve güç ve dağıtım trafoları gibi enerji dönüştürme ekipmanları için benzersiz gürültü kontrol mühendisliği çözümleri gerçekleştirmektedir. Bu tür ekipmanlar, geleneksel gürültü azaltma yöntemleriyle ortadan kaldırılması zor olan düşük frekanslı gürültü üretir.

Bu projede PechoM, mantolama çözümü ile trafoların frekans esasına göre özel olarak geliştirilmiş akustik malzeme kombinasyonlarını seçip yüzeye sabitleyerek istenilen ses seviyesine ulaşmıştır. 



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uludağ Koleji’nden Öğrencilerine Uluslararası Kariyer Fırsatı

Güçlü yabancı dil öğretmen kadrosu ve çift dilli eğitim programı ile çocukların yabancı dil eğitiminde başarılı olmalarını destekleyen Uludağ Koleji hem Türkiye hem de ABD’den lise diploması alma fırsatı sunarak öğrencilerine uluslararası kariyer kapılarını aralıyor!

Çift dilli eğitim modeli hakkında bilgilendirmelerde bulunan Uludağ Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Yıldırım, çocukların yabancı dili akıcı bir şekilde öğrenmeleri için yalnızca yabancı dil dersi almalarının yeterli olmadığını vurgulayarak okul olarak bu doğrultuda çift dilli eğitim modelini benimsediklerini dile getirdi.  Sayın Yıldırım: “Bu modelde her sınıfın iki öğretmeni bulunuyor; bir İngilizce öğretmeni ve bir sınıf öğretmeni. İngilizce öğretmenleri akademik derslerde sınıf öğretmenlerine eşlik ederken, sanat ve spor gibi uygulamalı derslerde ise branş öğretmenlerine destek oluyor. Haftalık programda yer alan derslerde, sınıf öğretmeni dersin ilk yarısında konuyu anlatırken, İngilizce öğretmeni ikinci yarısında Türkçe anlatılan konuyu tamamen İngilizce olarak öğrencilere pratik ettiriyor. Bu sayede öğrenciler hayatlarının her alanında yabancı dil kullanımına alışıyor ve akıcı bir şekilde konuşuyorlar.” ifadelerine yer verdi. 

Uludağ Koleji’nde uygulanan ‘Çift Diploma Programı’ ile okullarında yer alan Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerine hem Türkiye’den hem de ABD’den lise diploması alma imkanı sağladıklarını dile getiren Sayın Yıldırım, bu programa katılan öğrencilerin, ABD’de geçerli bir lise diplomasına sahip olmanın yanı sıra birçok avantaj elde edeceklerini bildirdi. Bu kapsamda 9, 10 ve 11’nci sınıflardaki koordinatör öğretmenlerinin ve ABD Brigham Young University (BYU) rehberliğinde, yenilikçi öğrenme yönetim platformunu kullanarak, hızlı ve çevrimiçi bağlantılı yöntemlerle ders verdiklerini belirten Sayın Yıldırım, programda yüz yüzde atölye eğitim programının da bulunduğunu aktararak Çift Diploma Programı’ndan mezun olan öğrencilerin ABD’deki üniversitelere sınavsız geçiş hakkı kazanırken, Avrupa’daki üniversitelere de koşullu erken kabul ve birçok öncelik hakkı elde edebildiğini vurguladı.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mekanlara Bütünsel Yaklaşım: Studio HDA

Henüz lise yıllarındayken dostluklarının temellerini atan üç yetenekli iş insanı Baturay Taha Göler, Erşu Arslan ve Tuğberk Tetikcan, 2019 yılından beri sektöründe vizyoner projelere imza atan mimarlık, iç mimarlık ve inşaat şirketi Studio HDA’nın kurucu ortakları olarak Bursa’ya değer katıyorlar.

İnşaat mühendisi Göler, mimar Arslan ve makine mühendisi Tetikcan, alanında katma değer yaratan uzmanlıklarıyla yurt içinde ve yurt dışında birbirinden farklı projelerle adını duyururken mekânlara kazandırdıkları bütünsel tasarım yaklaşımıyla farklarını ortaya koyuyorlar.

Baturay Taha Göler, Erşu Arslan ve Tuğberk Tetikcan yaptıkları açıklamada, “Studio HDA, birçok işi bir arada yapan bir firma. Yalnızca bir mimarlık ya da iç mimarlık firması değil. Yalnızca bir inşaat firması da değiliz. Bu nedenle tüm bu güçlerimizi projeye göre yeri geldiğinde ayrı ayrı, yeri geldiğindeyse birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Şirketimizi kurmadan önce her birimiz kendi uzmanlık alanlarımızdaki tecrübelerimiz doğrultusunda gördüğümüz sektörel bağlamdaki eksiklikleri değerlendirme ve bunları nasıl giderebileceğimiz konusunda düşünme, adımlar atma fırsatı bulmuştuk. Studio HDA’yı kurduktan sonra tüm bu değerlendirmeleri ve eksiklikleri giderme yolundaki fikirleri planlama fırsatı yakaladık. Bir inşaat firması gözünden bir mimarlık firmasını, bir mimarlık firması gözünden de inşaat firmasını değerlendirdik. Bunların birlikte yürüyebilmesi için adımlar attık. İnşaat, mimari ve iç mimari birbirine bağlı alanlar. Bu doğrultuda tüm ekibimiz, bir projeye bütüncül tasarım yaklaşımıyla bakıyor. Bütüncül bakışımız, sektöre farklı bir bakış açısı getiriyor. Şirketimizin ismi de zaten buradan geliyor: Holistic Design Approach (HDA)” dediler.

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yavuzlar Dişli Hedef Büyüttü

Kremayer dişli ve bunun yanında pek çok benzer ihtiyaç kaleminin üretimi konusunda Türkiye’nin lider firmalarından olan Yavuzlar Dişli, 25 yılı aşkın tecrübesiyle makine imalatına da başladı. Firma, YDS Techonology markası altında ürettiği sert kesim makineleriyle piyasadan büyük beğeni topladı.

Bursa’da 1996 yılında kurulan ve günümüzde birçok farklı tipteki dişli üretimi ve talaşlı üretim makine yedek parça imalatı gerçekleştiren Yavuzlar Dişli, YDS Technology markası altında ürettiği sert kesim makineleriyle gücüne güç katmayı hedefliyor.

Bursa’da Kayapa Yolu üzerindeki 2 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 3 bin metrekare kapalı alana kurulu fabrikasında, yaklaşık 50 çalışanıyla üretim yapan Yavuzlar Dişli’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Sağlam, “Yıllık 130 binden fazla pinyon ve zincir ile 35 bin metreyi aşkın dişli üretim kapasitesine sahibiz. Ürünlerimizi tescilli markamız YDS Dişli ile müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bunlar makine, demir-çelik, mermer, taşıma sistemleri, otomasyon sistemleri, tekstil ve savunma sanayinde kullanılıyor” dedi.

Üretimlerinin yüzde 50’den fazlasını 20’nin üzerinde ülkeye ihraç ettiklerini söyleyen Sağlam, “Bu yıl için ihracatta yüzde 15 artış hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hedefimiz üretimimizin yüzde 65’ini 30 ülkeye ihraç etmek” açıklamasında bulundu. Yavuzlar Dişli Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Sağlam, karşılaştıkları en önemli sorunların başında ise kalifiye eleman bulamama geldiğinin altını çizdi. Sağlam, “İhracat ağırlıklı çalışan firmalar olarak bizler iş bulmakta zorlanmıyoruz. Asıl problemimiz çalışacak eleman bulamamakta. Özellikle ara eleman ve yetiştirilmek üzere eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ESA Lojistik, Hizmet Ağını Genişletiyor

Lojistik, gümrük müşavirliği ve depolama alanlarında Bursa merkezli olarak faaliyet gösteren ESA Lojistik ve Gümrükleme, hizmet ağını genişletiyor. Değişik sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ihtiyacı doğrultusunda yurt içi ve yurt dışındaki pek çok lokasyona lojistik hizmeti veren ESA Lojistik ve Gümrükleme, İstanbul Esenyurt’ta şube, Beylikdüzü’nde de depo açtı.

ESA Lojistik ve Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Erdi Altıntaş yaptığı açıklamada, “Lojistik, gümrük müşavirliği ve depolama hizmetleri, tecrübe, güven, kalite, hız, teknoloji, donanımlı araç ile ekipman ve müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını A’dan Z’ye en uygun koşullarda sunmayı gerektirir. Her gün bu ilkelere bağlı kalarak, ihtiyaca göre gümrükleme işlemlerini de tamamlayarak binlerce kilometre yol katediyor, yükleri ilk noktadan varış aşamasına kadar güvenle ve zamanında ulaştırıyoruz. “Bursa Merkez Ofis” ile “Bursa Depo” birimlerimize ilave olarak İstanbul Beylikdüzü’nde “İstanbul Ofis” ve “İstanbul Depo”muzu da hizmete açtık. Bursa, Gemlik ve Halkalı Gümrüklerinde hizmet veren ESA Lojistik ve Gümrükleme olarak, merkezde 12 kişilik, şubeler ile birlikte toplam 35 kişilik profesyonel ekibimiz, 15’i özmal olmak üzere geniş araç filomuz ve 7 / 24 kusursuz hizmet anlayışıyla müşterilerimize her zaman en avantajlı çözümleri sunuyoruz” dedi.

İngiltere de dahil olmak üzere bütün Avrupa’ya, ayrıca Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya’ya komple ve parsiyel sevkiyatlar yaptıklarını söyleyen ESA Lojistik ve Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Erdi Altıntaş, “ESA’nın ekpres minivan hizmeti ile mesafeler kısalıyor. Minivan taşımacılığında yüke özel özel farklı araç çeşitlerimiz ile (kapalı kasa, tenteli minivan ve lorryvan) Türkiye’den Avrupa’ya, Avrupa’dan Kafkasya ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada ekspres taşımalarını sadece birkaç gün içinde gerçekleştiriyoruz. Deniz yolu taşımacılığı, geniş armatör networkü ile sağlanrken, havayolu taşımacılığında ise IATA üyesi firmaların partnerliğinde güçlü acente ağı ile kapıya teslim çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geri