KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:264
Gençler Ne Dinliyor, 
Ne İzliyor, Ne Okuyor?
GençKal Üyelerimiz Paylaştı

Alışagelmişin Dışında Bilim Kurgu: Her Filmi

Bilim kurgu filmlerinde alışkın olduğumuzun aksine ana karakterimiz sadece dış dünya ile yaşadığı çatışmalardan değil, kendisi ile ilgili de çözümleyemediği çatışmalardan kaynaklanıyor. Filmde yaşadığımız dünyanın gelişmişliği, iyiye gitmiş versiyonu bizlere sunuluyor. Bu gelişmiş dünyaya rağmen insanlarda yoğun bir yalnızlık hissi var. Karakterin dünyaya uyum sağlamak için verdiği mücadeleyi sadece kelimelerle değil görüntülerle de görebiliyoruz. Mutluluğun yapay olduğu bize görsel bir dille de önümüze sunuluyor. 

İnsanın yalnızlaşmasını ve daha da yalnızlaşacak olmasınını teknolojiyi merkezine alarak anlatıyor. “Normal” kavramını sorgulamaya açıyor. Böylece dünyanın normal kabul ettikleri ve kendi gerçekliğimiz arasında gidip gelmemiz film boyunca kaçınılmaz oluyor. 

Eşinden ayrılmanın eşiğinde olan karakterimiz, insan ilişkileri dahil her şeyin sanal ortamda olduğu bir dünyada mektup yazıcılığı yaparak kocaman bir apartman dairesinde tek başına yaşıyor. Bir gün teknoloji firmasının yapay zeka ile iletişim sistemi reklamı hayatına sızıyor.
Yalnızca sesten ibaret olan Samantha ile tanışmış oluyor. 
Her, beden-zihin ve mekan-zaman ilişkisi üzerinden bir aşk hikayesini anlatıyor. Her şeyin sanal olduğu bir ortamda insanların duygularını aktarmasını çok zor bir hale getiriyor. Çünkü hislerini insanlardan daha iyi anlayabilecek mekanik halihazırda bir sistem var. Bu iletişim kurmak için çaba harcamaktan çok daha kolay bir yol olabiliyor. 

Kontrolsüz teknoloji kullanımı, kendi yarattığı sanal alemle insanları toplumdan uzaklaştırıp yalnızlaştırabilir. Bu durumda iletişim bozukluğuna ve büyük burhanlara sebep olabilir. Günümüz dünyasında hızla değişen yeni dünya düzenine baktığımızda ‘Her’ filmini zamanın ötesinde bir film olarak yorumlayabiliriz. Belki de gelecekte yaşayabileceğimiz sorunlara bir ışık tutmaktadır.

Elif Nur UZUN, Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik 2. Sınıf öğrencisi
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podcast İncelemesi: Rasyonel Akademi ve Danışmanlık Podcast

Çiçeği burnunda bir podcast serisi ile karşınızdayım: Rasyonel Akademi ve Danışmanlık. Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Görkem Bahtiyar ve Arş. Gör. Mehmet Çalışkan'ın sohbetlerinden oluşan bu yeni seri, Atina okullarını andıran bir öğrenme deneyimi sunuyor. Sohbetler, davranışlarımızın motivasyonlarını, ahlak ve din gibi etkenlerin rolünü ve aldığımız zihniyet yapısının kurumsal yapıları nasıl etkilediğini sorguluyor. Rasyonel akademi, bu zihniyet yapısının toplumların başarılarını nasıl etkilediğini de inceliyor.

Bazen iş hayatında motivasyonumuzu kaybettiğimiz anlar olur. Tam o anda aklımıza motivasyon kaynağımız gelir ve kaldığımız yerden devam ederiz. Çalışmamızın temel sebebi her ne olursa olsun, para kazanmaktır. Peki ya para kazanmak, püritenler için seçilmişliğin bir göstergesi desem. Bazı iktisatçılar, rasyonel kapitalizmin ve en büyük uygulayıcısı olan Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) kuruluşunu bu zihniyet yapısına bağlıyor.

Podcastte "City upon a hill" metaforundan da bahsediliyor. Bu metafor, ABD'nin kendisini dünyaya örnek teşkil eden bir toplum olarak görmesini ifade ediyor. Terim ilk olarak Massachusetts Körfezi kolonisi valisi John Winthrop tarafından Puritan inançlarını Yeni Dünyada uygulamaya koymak için İngiltere'den ayrılan bir grup insan için verdiği bir vaazda kullanılmıştır. Winthrop, vaazında Matta İncili'nden (5:14) alıntı yaparak "Dünyanın ışığı sizsiniz. Tepeye kurulan kent gizlenemez." demiştir. Ve bunda başarılı oldular: Dünyanın en iyilerini bize açıklıyorlar ve şu anda dünya siyasetine onlar yön veriyor.

"City upon a hill"e benzer bir anlam taşıyan "el kasibu habibullah" hadisinin benzerliği de podcastte değiniyorlar. Bu hadis, "Çalışıp kazanan Allah'ın sevgilisidir (sevgili kuludur)" anlamına geliyor. Hocalarımız bu benzerliklere değinerek podcastte rasyonel kapitalizmin neden bizde ya da diğer milletlerde çıkmadığını da tartışıyor. Peki sizce neden bizde çıkamadı? 

Rasyonel Akademi ve Danışmanlık podcast serisini dinleyerek bu entelektüel faaliyete siz de katılabilirsiniz. İktisat ve zihniyet üzerine keyifli ve bilgilendirici bir sohbet için bu podcasti kesinlikle dinlemenizi tavsiye ederim.

Süleyman ÇİÇEK, Bursa Uludağ Üniversitesi, İİBF, İktisat bölümü 4.Sınıf öğrencisi
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GençKal, Cornaglia Fabrika Müdürü Adnan Yazıcı ile Buluştu

4 Mart Pazartesi akşamı KalDer Evinde gerçekleştirdiğimiz “GençKal İş Dünyasıyla Buluşuyor” etkinliğimizde CORNAGLIA Fabrika Müdürü Adnan Yazıcı’yı ağırladık. Değişen gelecekte bizleri neler bekliyor üzerine fikirlerimizi konuşup, kariyer yolcuğumuz adına istişare ettiğimiz verimli bir etkinlik oldu. Bize vakit ayırdığı için Adnan Bey’e çok teşekkür ederiz. 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Topluluğumuz Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı Kitabını Yasemin Şahin ile İnceledi 

Bir Bilim Adamının Romanı… 7 Mart Perşembe akşamı KalDer Evinde Yasemin Şahin ile kitap sohbetimizi gerçekleştirdik. Katılımcılar için unutulmaz bir sohbet ortamı yaratan Yasemin Hanım’a çok teşekkür ederiz. Ülkemizin en önemli değerlerinden olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın zorluklarla dolu hayatını, bilime olan bakış açısını, hayata karşı duruşunu, fikirlerini Oğuz Atay’ın o güzel anlatımıyla okuyup Yasemin Şahin ve GençKal Bursa üyeleriyle yorumlamak beraber kitapdaş, duygudaş olmak hepimize çok iyi hissettirdi. Örnek almamız gereken çok fazla yönü var Mustafa İnan’ın ama en önemlileri meraklı olmamız, hedefimizin olması ve sonuna kadar ülkemize sahip çıkmamız, ülkemiz için üretmemiz, Atatürk’ün de dediği gibi ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine çıkartmamızdır. Kitaplarla ve kitapların sizlere getirdiği güzel insanlarla kalmanız dileğiyle…


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SKE Otomotiv Kalite Müdürü Erdal Kireç Topluluğumuza Kalite Eğitimleri Verdi

SKE Otomotiv Kalite Yönetim Müdürü Erdal Kireç eğitmenliğinde IATF 16949 (APQP-PPAP-FMEA-SPC-MSA) Sürekli İyileştirme (5S- KAİZEN-8D) konuları hakkında bilgi sahibi olduğumuz, firmalarda bu konuların nasıl uygulandığını öğrendiğimiz, beraber öğrenelim mottosuyla bildiklerimizi ve de bilmediklerimizi tartıştığımız bir gün geçirdik. 



GençKal Bursa ekibi olarak tüm gönüllü eğitmenlerimize teşekkür ederiz. angel

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geri