KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:262

Kitap: Sodom ve Gomore
Yazar: Yakup Kadri Karaosmanoğlu
İlk Yayınlanma Tarihi: 1928
Sayfa sayısı: 311
Hakkında: Mütareke döneminin İstanbul’u... Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitapta Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul’da yaşayan bir zümreyi ve bu zümre içindeki insanların ilişkilerini anlatarak ahlak ve toplum değerlerini gösterir ve sorgular... Çöküşü ve kokuşmuşluğu anlatan roman, Anadolu’daki dirilişi önce sezdirir, sonra giderek artan bir şekilde duyurur.

Zaten yazarın İstanbul’u Sodom ve Gomore’ye benzetmesindeki asıl sebep; insanların toplumsal değerlerden tamamen kopuk şekilde, inanılmaz seviyesiz şekillerde yaşamaları, ülkeleri hakkında en ufak bir iyi niyet beslememeleri ve bunda hiçbir beis görmemeleridir...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Film: Son Mektup
Yönetmen: Özhan Eren
Yayın yılı: 2015
Senarist: Özhan Eren
Besteci: Özhan Eren
Oyuncular: Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Bülent Şakrak, Ozan Gözel, Hüseyin Avni Danyal

Hakkında: Tayyareci Salih Ekrem Yüzbaşı Osmanlı’nın ilk pilotlarından olan bir genç subaydır. Eşi küçük kızının doğumunda ölmüştür. Şubat 1915’te İngilizler donanma ile saldırıya başlayınca Salih Ekrem de kızını annesine emanet ederek İstanbul’dan ayrılır ve “ilk uçaklardan biri olan” tayyaresi ile Çanakkale’ye yola çıkar.

Hava keşfi yaptığı günlerden birinde, Nihal isminde genç bir hemşirenin de olduğu Türk sıhhiyeci grubuna iki İngiliz uçağı saldırınca Salih yardıma koşar. Çatışmada kendisi de ağır yaralanır ama Nihal hemşire ile Fuat isminde bir küçük çocuğun kurtulmasını sağlar. Ailesini küçük yaşta kaybetmiş olan Fuat, Nihal hemşirenin, Tabip yüzbaşı Ragıp’ın, Erika hemşirenin ve Nusrat’ın kaptanı Hakkı yüzbaşının sevgisini kazanır. Herkes Fuat’ın üzerine titrer. Herkes “Küçük Gazi” Fuat’ı uzaklardaki kendi çocuklarının yerine koyarak korumaktadır.

Fuat, harbin bütün şiddetiyle sürdüğü günlerde Salih Yüzbaşı ile Nihal’in daha da yakınlaşmalarına sebep olacaktır, Nihal’in vazife gereğince İstanbul’a dönmesi ile bu beraberlik, “mektuplarda dile getirilen” büyük bir sevdaya dönecektir.



----------------------------------

E-bültenimizin 2023 yılındaki yayınlarında; Cumhuriyetimizin 100. yılına özel kitap ve film tanıtımlarımız yer alacaktır. Bu içerikteki farklı film, belgesel ve kitaplar konusunda, gelecek sayılarda e-bültene katkıda bulunmak isteyen üyelerimiz e-posta ile arzu.ozel@kalder.org adresine önerilerini iletebilirler.

Geri