KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:266

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

mail Bilgilendirme 

Değerli Kalite Dostlarımız,
Ülkemizi yasa boğan yaşadığımız son felaket ile acil durumlar, ilk yardım, arama kurtarma çalışmalarına hazırlıklı olmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Gelecekte yaşanabilecek afetler karşısında tedbirli olmak, saniyelerin bile çok önemli olduğu anlarda hayatta kalma, temel kurtarma çalışmalarını önceden öğrenmiş olmak için şehrimizde bilgi ve eğitimler alabileceğiniz kurumları sizler için derledik.

AFAD (T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)
AKUT (Arama Kurtarma Derneği)
BAKUT (Bursa Arama Kurtarma Derneği)
NAK (Nilüfer Arama Kurtarma)


Sizler de bu kurumlarla görüşerek gönüllü olabilir ya da ekiplerinizi kurmak için harekete geçebilirsiniz.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kitap: Milli Mücadele Tarihi 1908 - 1923

Yazar: Prof. Dr. Halil İnalcık
Sayfa sayısı: 208
Kitap hakkında: Tarih alanında dünyanın tartışmasız en büyük isimlerinden biri olan Halil İnalcık’ın kaleminden Millî Mücadele Tarihi.

İnkılâp tarihini bir bütün olarak kavrayabilmek için 1908 yılındaki II. Meşrutiyet’in ilanından başlanması gerektiğini söyleyen İnalcık, ilk olarak 1908-1918 arasındaki belli başlı gelişmeleri kuşbakışı bir perspektifle ele alıyor. Bu çerçevede imparatorluğu kurtarmak için Osmanlılık ve Türkçülük akımlarının gelişimini, İttihat ve Terakki’nin iktidar sürecini, I. Dünya Savaşı’ndaki gelişmeleri ve savaş bitiminde memleketin işgaline giden aşamaları irdeliyor.

İzmir’in işgali ve sonrasında Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçişi ile başlayan süreç Türk Kurtuluş Savaşı’nın odağını oluşturmaktadır. Bu çerçevede İnalcık, millî iradenin hâkim olması için Erzurum ve Sivas kongreleri ile başlayan mücadelenin 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile ivme kazandığını ve sonrasında Doğu, Güneydoğu ve Batı Anadolu’da Mustafa Kemal liderliğindeki Türk ordusunun elde ettiği başarılar ile saltanatın kaldırılması ile neticelendiğini ortaya koyuyor. İnönü Muharebeleri, Sakarya Muharebesi ve Büyük Taarruz’dan başarılı bir netice elde eden Ankara Hükümeti’nin 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile siyasi olarak mevcudiyetini dünya kamuoyuna tescil ettirdiğini gösteriyor.

Millî Mücadele Tarihi, Halil İnalcık’ın kaleminden 1908-1923 yılları arasında millî iradenin hâkim kılınmasının aşamalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bu aşamalardaki etkin liderliğinin detaylı anlatımı.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Film: Kurtuluş

İstiklal Savaşı'nı anlatıldığı, bir milletin yeniden diriliş ve zafer öyküsü.
Oyuncular: Rutkay Aziz, Altan Erkekli, Ayda Aksel, Mahmut Cevher, Mehtap Anıl, Yaşar Cemil Akın, Nurettin Şen, Savaş Dinçel, Taner Barlas, Uğur Polat, Yaman Tarcan, Levent Ülgen, Koray Ergun, Kutay Köktürk, Münir Akça, Hikmet Karagöz, Kenan Bal, Yüksel Arıcı, Cezmi Baskın, Müşfik Kenter, Alev Sezer, Haluk Kurtoğlu, Mehmet Aslantuğ, Aşkın Nur Yengi, Ege Aydan, Ali Sürmeli, Altan Gördüm, Kenan Işık
Yapım: TRT
Yayın yılı: 1994 
Senarist: Turgut Özakman
Yönetmen: Ziya Öztan
Besteci: Muammer Sun

Hakkında: Türk Kurtuluş Savaşı'nı konu alan tarihi türdeki Türk televizyon dizisi. Dizinin metinlerini Turgut Özakman yazmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ü Rutkay Aziz, İsmet Paşa'yı Savaş Dinçel canlandırmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın II. İnönü Muharebesi'nin sonundan (1 Nisan 1921), Mudanya Mütarekesi'ne (11 Ekim 1922) kadar uzanan yaklaşık 1,5 yıllık kesiti anlatılmaktadır.

Yapım: Ağustos 1991'de başlanan Kurtuluş dizisinin çekimleri yaklaşık 2 yıl sürdü. Gerçek mekanların kullanılmasına özen gösterilen dizide, Tuzla, İstanbul sahili, İzmir kordon boyu ve I.TBMM binası gibi mekanlar, çekim platolarında 1921'deki görünümlerine benzer biçimde yeniden inşa edildi. Kurtuluş’ta 344 oyuncu ile 200 bini sivil, 700 bini askerden oluşan yaklaşık 1 milyon kişi rol aldı.
İzlemek için; https://www.trtizle.com/trtarsiv/kurtulus

 
----------------------------------

E-bültenimizin 2023 yılındaki yayınlarında; Cumhuriyetimizin 100. yılına özel kitap ve film tanıtımlarımız yer alacaktır. Bu içerikteki farklı film, belgesel ve kitaplar konusunda, gelecek sayılarda e-bültene katkıda bulunmak isteyen üyelerimiz e-posta ile arzu.ozel@kalder.org adresine önerilerini iletebilirler.

Geri