KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Uludağ Elektrik Dünya Kadınlar Günü’nde Afet Bölgesi'ndeydi / Depremzedelere Hoş Geldin Paketi

Uludağ Elektrik Dünya Kadınlar Günü’nde depremzede kadınlar ve kız çocukları için oluşturduğu kitlerle afet bölgesinde yer aldı. Çadırkentte yaşayan kadınlara temel ihtiyaç malzemelerini ulaştıran şirket, yaşam koşullarının bir nebze olsun iyileştirilmesi ve yüzlerde gülümseme oluşturmak amacıyla kadın çalışanları tarafından tasarlanan el emeği ürünleri de bölgeye götürdü. 

Uludağ Elektrik çalışanları deprem bölgelerinde yaşayan kadın ve kız çocukları için bir araya gelerek, enerjilerini birleştirdiler. El emeği berelerini atölye çalışmasıyla üreten kadınlar, yazdıkları notlarla birlikte bu ürünleri deprem bölgesi için hazırladılar. Uludağ Elektrik yetkilileri hem bu ürünlerden hem de ihtiyaç listesinde yer alan hijyen ürünlerinden oluşan kitleri afetten en çok etkilenen illerden Hatay Narlıca Çadırkentine ulaştırdılar. Bursalı kadın gazetecilerin de katılım sağladığı projede, deprem bölgesindeki yaraların sarılması için destek verilmiş oldu. 
Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, “Bizler de bu özel gün vesilesiyle bölgeye gelerek yalnızca bu malzemeleri değil, çalışanlarımızın mesajlarını da depremzede kadınlarımız ile buluşturduk. Bursa'dan kadın gazetecilerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz projemizde depremzede kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü de kutlamış ve duygularına ortak olmuş olduk. Ülkemiz ciddi bir afet yaşadı ve bu afetlerin yaralarını hep birlikte sarmak ve buradaki vatandaşlarımızın motivasyonunu yükseltmek için özel projeler önem taşıyor.” dedi. 

 

Uludağ Elektrik sadece sosyal projeleriyle değil, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren temel ihtiyaçların karşılanması için 20 binin üzerinde yardım malzemesini de depremzedelere ulaştırarak, afet bölgesine destek oldu. Şirket, depremin sadece yaşandığı bölgede tezahür etmediği bilinciyle, bu bölgeden ayrılmak zorunda kalan vatandaşların karşılaşacağı zorlukları hizmet alanında kolaylaştırmayı da amaç ediniyor. Uludağ Elektrik, deprem bölgesinden hizmet alanı içerisinde yer alan Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da ikamet etmek durumunda kalan vatandaşlara abonelikleri esnasında temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan bir kit sunarak, bütünleşik adımlarla süreci yönetiyor. 

Şirketin hizmet bölgesinde şubat ayının ikinci yarısından bugüne kadar 1800’ü aşkın depremzede abonelik talebinde bulunmuş durumda. Şirket bu sayının ilerleyen günlerde iki katı seviyelerine çıkmasını bekliyor. Şirket bir sonraki adımda ise depremzedelerin elektrik fatura ödemelerinde destek olunmasını sağlayan bir bütçe planı üzerinde çalışıyor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TÜBİTAK BUTAL’de "Bilim-Toplum Etkinlikleri ile Söyleşiler" Gerçekleştirildi

Bilim ve Teknolojide Laboratuvarların Önemi (9 Mart 2023)
TÜBITAK BUTAL' de Eğitim ve Bilimsel Etkinlikler Çalışma Grubu'nca organize edilen "Söyleşi" programı gerçekleştirildi. Söyleşi programının "Bilim ve Teknolojide Laboratuvarların Önemi" konulu birinci bölümü, TÜBİTAK BUTAL Müdürü Sedat Aktaş'ın gelen katılımcılara tanışma konuşması ile başladı. Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi Öğretmen ve Öğrencilerinin ilgiyle izlediği programda BUTAL Laboratuvarları Birim Sorumluları çalışanlarımız: Dr. Filiz Yıldırım (Malzeme Tekstil Lab.), Dr. Hüma Kurtoğlu (Kimya Çevre Lab.), Dr. Güler Çelik (Gıda ve Tarım Kimyası Lab.) konuşmacılar olarak söyleşide yer aldılar. Konuşmacıların başarı öykülerinin paylaşıldığı 9 Mart 2023 tarihindeki Söyleşi Etkinlik Programı, katılımcıların sorularına cevaplar verilmesinin ardından BUTAL Tanıtım Filmi gösterilmesi ve Laboratuvarlara Teknik Gezi ile sürdürüldü.

Bilim İnsanlarına Dair Öyküler (11 Mart 2023)
TÜBİTAK BUTAL' de Çocuklara ve Eğitmenlerine yönelik olarak Bilim-Toplum Faaliyeti kapsamında; "BİLİM İNSANLARINA DAİR ÖYKÜLER" konulu İkinci etkinlik programı Moderatör Sibel Taşkesen' in tanışma sunumuyla başladı. TÜBİTAK BUTAL Bilim ve Toplum Faaliyeti Çalışma Ekibimizden Konuşmacılar: Dilan Çam, Fatmanur Torun Şaşmaz, Emre Çali, Ayhan Yılmaz "Bilim İnsanlarına Dair Öyküler" konusunda anlatımlar gerçekleştirdiler. Etkinlik içinde BUTAL Tanıtım Filmi ve Laboratuvar ziyaretlerinde Laboratuvar çalışanlarımızın eşliğinde bazı deneylerin görülmesi de çocuklarımızın dünyasında faydalar sağladı.

TÜBİTAK BUTAL’de Kalite Yönetimi ve Kariyer İpuçları  
Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü [Uludağ Üniversitesi Kimya Topluluğu-UKİT] öğrenci ve öğretmenlerine yönelik olarak; "TÜBITAK BUTAL'de Kalite Yönetimi ve Kariyer İpuçları" konulu "Söyleşi" programı gerçekleştirildi. 3. etkinlik programı Eğitim ve Bilimsel Faaliyetler Çalışma Ekibince yürütüldü.
Moderatör Sibel Taşkesen eşliğinde ve TÜBİTAK BUTAL Laboratuvarlar Sorumlusu Anıl Çetinoğlu'nun tanışma konuşmasından sonra süren programdaki söyleşilerde; Dr. Murat Kayar, "Laboratuvar Yönetim Sistemleri" Dr. Aylin Kaya, "Tekstilde TS EN ISO 17020B ve Muayene" Dr. Hilal Gökçe, "Kariyer Yolu" konularında anlatımlarda bulundular. Soru cevaplardan sonra Laboratuvarlar gezildi. Öğrenciler, Laboratuvar çalışanlarımızın yerinde anlatımlarının olduğu 3 laboratuvarımızı ve deney cihaz ortamlarını ilgiyle izleyerek gezdiler.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Erdem Kaya Patent ve Entertech İstanbul Teknokent İş Birliğinde, Mentortech Bursa Lansmanı

Erdem Kaya Patent ve Entertech İstanbul Teknokent iş birliğinde, TÜBİTAK BIGG+ kapsamında yürütülen MENTORTECH Projesi Bursa Lansmanı yoğun katılımla gerçekleşti. Lansmanda, KOBİ’lerin iş geliştirme ve yenilik kapasitelerini artırmaya yönelik mentorluk mekanizmaları oluşturulması faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kurulan TÜBİTAK BIGG+ programı ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
Ciro artışı ve yurt dışı pazarı hedefleyen, proje ile ilgili bilgi almak isteyen KOBİ’ler proje yöneticilerine sorularını yöneltip, projeden fayda sağlama noktasında ön değerlendirme yapabilme fırsatını yakaladılar.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için n.alan@erdemkayapatent.com mail adresi üzerinden Erdem Kaya Patent, Ticarileştirme Bölüm Müdürü Nur Yağcı Alan ile iletişime geçebilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FKT Koltuk Sistemleri 8 Mart’ta Kadın Çalışanları ile Bir Araya Geldi

FKT Koltuk Sistemleri özel günlerde çalışanlarının yanında olduğunu ve onlara değer verdiğini gösteren kurum içi iletişim çalışmalarına her fırsatta önem veriyor ve buna yönelik ortamlar sağlıyor. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü de bu özel günlerden birisiydi. Firmanın tüm kadın çalışanlarını buluşturan renkli bir kahvaltı organize edildi. 

“Aklımıza koyduğumuz her şeyi yapabilir, en derin denizde yüzebilir, en yüksek zirveye tırmanabiliriz” mottosu ile 8 Mart’ta kadın çalışanlar kendilerini özel hissettiren bir programı birlikte geçirdi. FKT Koltuk Sistemleri CEO’su Erol Sapçı “Birlikte nice güzel yıllarımızın olması ümidi ile tüm emekçi kadınlarımızın kadınlar gününü en içten dileklerimiz ile kutlarım” sözleri ile iyi dileklerini paylaştı. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKWEL Bursa’da Önemli Buluşma

AKWEL Grubu'nun Europe 3 bölgesi PGM (plant general manager)'leri ve direktörleri, 14-15 Şubat 2023 tarihlerinde AKWEL Bursa'da düzenlenen ortak seminerde bir araya geldi. Seminerde; yönetsel yetkinlikleri ve yönetim becerilerini geliştirme, edinilmiş dersler, doğru örnek uygulamalar, kriz dönemlerinde finansal yönetim ve stratejik yönetimin önemi, AKWEL Grubu'na ait kurumsal değerler, kurumsal bilgi birikimi ve uzmanlık alanlarına ait kazanımlara dair önemli paylaşımlarda bulunuldu. 

AKWEL Bursa Genel Müdürü Mehmet Selam seminerde yaptığı sunum ve paylaşımlarla AKWEL Bursa'nın örnek iyi uygulamaları ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Medicabil, İngiltere Sağlık Turizmi Fuarı’na Katıldı

İngiltere 67 milyonluk nüfusuyla Avrupa Birliği’ne üye olmayan, Batı Avrupa ülkelerinden biridir. Sağlık sistemi genel olarak National Health Service tarafından sağlanmaktadır. İngiltere vatandaşı olan herkes çalışsın çalışmasın bu hizmetten faydalanmaktadır. Bu hizmetin artıları olduğu kadar eksileri de söz konusu elbette. Hastalar en basit sağlık hizmeti alabilmek için bile saatlerce sıra beklemek durumunda kalabiliyor. Dolayısıyla alternatif çözümler de özel hastanelerden geliyor fakat hastaya fatura edilen rakamlar göreceli olarak pahalı olduğu için özel sigortası olmayan hastalar çözümü yeniden devlet hastanelerinde arıyor. 

Sağlık turizmi açısından İngiltere’deki fırsatlar daha çok şu şekilde: Birincisi, İngiltere’de NHS (National Health Service) hizmet kapsamında olmayan Plastik Cerrahi alanına dahil olan kozmetik işlemler, diş ve ağız bakımı, saç ekimi uygulamaları gibi Türkiye’nin öne çıktığı alanlarda hasta alma şansımız var. Bazı hastaneler ve bireysel olarak çalışan acenteler sağlık turizmi anlamından İngiltere’de bir yol katetmiş durumda. Burada bizim rekabet halinde olduğumuz ülkeler daha çok fiyat açısından Fas gibi hem lokasyonu uygun hem de fiyat olarak da daha cazip teklifler verebilen ülkeler. Medicabil Hastanesi olarak İngiltere’deki görüşmelerimiz neticesinde az önce bahsettiğim; obezite, saç ekimi, ağız ve diş sağlığı gibi alanlara yönelerek bu birimlere müracaat eden hastaları hastanemizde ağırlamak için çalışacağız. Londra’da 3 kurum ziyaretinde bulunduk. Ziyaret ettiğimiz kurumların içerisinde iki tıp merkezi ve bir güzellik merkezi vardı.

İngiltere’deki sağlık ihtiyacı sadece sağlık turizmi ile giderilemeyeceğinden bizim planımız orada sabit bir yatırım yapmak. Medicabil’in diğer hastanelerden farklı ve daha güçlü yanlarını hastalarımıza  sunabileceğimiz bir merkez açmayı hedefliyoruz. Böylece bizler de bir hastane olarak İngiltere’de sağlık problemi yaşayan insanların hayatlarına dokunabileceğiz. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Özlü Mühendislik’te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı ile 1921 yılından itibaren Türkiye’de de kutlanmaya devam eden 8 Mart ilk olarak 1975 yılında yaygınlaşmaya başlamıştır.  Kadın, topluma yol gösteren, omuz veren, gelişmesi ve değişmesini sağlayan doğru bir pusuladır! Atatürk Türk kadınının eşit haklara ve fırsat eşitliğine sahip olması konusunda çok çalışmıştır. 

Özlü Mühendislik olarak “kadına verilen değer geleceğe yapılan ciddi yatırımdır” düşüncesi ile bu özel günde bir araya geldik ve kadın sağlığı hakkında Opr. Dr. Melike Omak Yıldırım ile söyleşi gerçekleştirdik. Genç kızlıktan olgun yaş dönemine kadar geçen sürelerde vücudumuzda oluşan değişiklikler konusunda Melike Hanım’dan sağlıklı bilgiler aldık.

Gelecek nesillerin sağlıklı ve başarılı olması açısından annelere çok büyük roller düşmektedir. Hamilelik döneminden ergin bireyler yetiştirme dönemine kadar kadınların rolleri çok fazladır. İş hayatında sağduyularını ve görsel zekalarını da ön plana çıkaran kadınların başarılı olamayacağı bir alan yok! Kadınlara başarılı olmaları için doğru alan verildiğinde sadece kendileri için değil, çevrelerindekiler için de inanılmaz gelecekler yaratırlar. Çevresindeki herkesin hayatını güzelleştiren tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eyrice Diş Yönetiminden BUÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Alper Pampu’ya Ziyaret

25 yıllık sektör tecrübesi ile hizmet veren, Bursa’nın ilk ve tek A grubu ağız ve diş sağlığı merkezi olan Eyrice Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni de (ADSM) bünyesinde barındıran Eyrice Dental Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Türkay Eyrice ve Eyrice ADSM’nin İdari Müdürü Bünyamin Kılıç, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nin yeni Dekanı Prof. Dr. A. Alper Pampu’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. 

Kamu-özel sektör işbirliği çalışmalarının masaya yatırıldığı ziyarette konuşan Eyrice Dental Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Türkay Eyrice, alanında uzman hekim kadrosu ve tam kapsamlı diş sağlığı hizmetleri kısa sürede Bursalıların tercihi olan Eyrice ADSM’nin de emin adımlarla hedeflerine yürüdüğünü ifade etti. 

Ağız ve diş sağlığı alanındaki 25 yıllık deneyimini Bursalılara sunmak için 1 yıl önce hizmete girdiklerini belirten Eyrice Dental Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Türkay Eyrice, TEKNOSAB’da da yaptıkları yatırımla tüm Avrupa ve ABD ülkelerine orta vadede yaklaşık 100 milyon dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini belirtti. BUÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Alper Pampu da, yeni binalarının inşaatının devam ettiğini ifade ederken, Eyrice ADSM’nin çok kapsamlı olduğunu ve Bursa’nın büyük bir eksikliğini kapattığını söyledi.  Projelerde iş birliğine açık olduklarını dile getiren Prof. Dr. A. Alper Pampu, eğitim ve diş sağlığı sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Limadem Elektrik: GES, Enerji Maliyetlerini Azaltıyor

Elektrik mühendisliği hizmetleri, proje ve taahhüt işlerinde endüstriyel yapıların güvenilir çözüm ortağı olan LimaDEM, yenilenebilir enerji kapsamında güneş enerjisine yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyor. Limadem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Karabiber, son dönemde güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik yatırımların arttığına dikkat çeker GES yatırımlarının enerji maliyetlerini azalttığını söyledi. 

Olgun Karabiber şöyle konuştu: “Bursa firmaları, rakiplerinin ve diğer şirketlerin nasıl yatırım yaptıklarını yakından takip ediyorlar. Bundan dolayı da rakiplerin GES, RES gibi yapmış oldukları yenilenebilir enerji yatırımlarını birbirlerinden görüp, yaptırıyorlar. Bursa için şu an gerçekleştirilen GES yatırımları Bursa kapasitesinin altında fakat bu yetersiz demek de değil. Yeni gelişen bir sektör olduğu için ilerleyen yıllarda sektör doygunluğa ulaşacaktır. İşletmeler için devlet teşvikleri ve Avrupa Birliği fonları var. Günümüzde işletmeler için birinci maliyet kalemi enerji oldu. Mevcut teşvikler daha fazla geliştirilip işletmelerin bu tarz yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirilmesi sağlanabilir. Bu durum ülkemiz içinde önemli bir konu. Çünkü enerji ihtiyacımızın büyük çoğunluğunu yurt dışından sağlıyoruz. İşletmeleri yenilenebilir enerji kaynakla¬rına yönlendirerek ülkemizin üzerindeki bu yükü azaltabiliriz. Artan GES yatırımlarını olumlu karşılıyorum. 2023 yılında da artış devam edecektir. Enerji birinci maliyet kalemi oldu ve firmalar bu maliyetlerini azaltabilmek için alternatif enerji kaynaklarına yönleniyorlar. GES de bunlardan biri. Sektörlerdeki firmalar, enerji sarfiyatı çok fazla olduğu için özellikle Avrupa pazarında Çin’e karşı rekabetçi olabil¬mek için maliyetlerini azaltmayı hedefliyorlar.”


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YEPSAN, TOGG İçin Üretimini Artırdı

Binek ve ticari araçlar için spesifik parça üretimi yapmak üzere 1987 yılında Bursa’da kurulan YEPSAN, 35 yılı aşkın tecrübesiyle Bursa ve ülke ekonomisine katma değer sağlarken, ülkemizin yerli ve milli otomobili olan TOGG’un önemli bir tedarikçisi olmanın da haklı gururunu yaşıyor.

Yerli ve milli otomobilimiz olan TOGG’un akü taşıyıcısı ve bataryası için üretimini yaptığı parçaların yanı sıra, gövde taşıyıcısı gibi kısımların otomatik robot hatlarıyla imalatının ilk aşamasını devreye alan YEPSAN, bu çalışmalarıyla toplam yatırımının yüzde 25’lik kısmını tamamlayıp TOGG için seri üretime başladı.

Büyüme hedefleri doğrultusunda üretim hattı yatırımlarını devreye alan YEPSAN, yıl sonuna doğru da bina ve yeni makine yatırımlarını tamamlamış olacak. Diğer taraftan fiziki olarak büyümesiyle ilgili çalışmalarını birkaç ay içerisinde bitirecek olan YEPSAN 2024’ün ilk aylarında da yatırımının yüzde 100’ünü tamamlamış olacak. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geri