KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Atatürk’ün Başucu Kitabı: Çalıkuşu Romanı

Yazar: Reşat Nuri Güntekin
Yayın tarihi: 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen roman.
Sayfa Sayısı: 409 

Kitap Hakkında: Çalıkuşu, Anadolu'nun o dönemde içinde bulunduğu yoksul durumu oldukça gerçekçi bir biçimde okuyucusuna yansıtması ile ön plana çıkar. Romanda, İstanbullu genç bir kadının Anadolu'ya öğretmenlik yapmaya giderek hayatında bambaşka gerçekliklerin kapısını aralaması ise Kurtuluş Savaşı dönemiyle birlikte yorgun düşen bir toplumun umudunu tazelemesini sağlamıştır. Aynı zamanda edebiyatımızın da Anadolu'ya yönelmesinin ilk sinyallerinden biri olan Çalıkuşu, Türk edebiyatının gelişimi ve değişimi noktasında fikir sahibi olmak isteyen her kitapseverin okuması gereken eserlerden biri olarak değerlendirilebilir. 

Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Taarruz öncesi Akşehir’deki evinde dinlenirken okumaya başladığı Çalıkuşu için ‘Biliyor musunuz, gece Reşat Nuri Bey’in Çalıkuşu romanını okumaya başladım. Çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu’yu ve genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış’ demiştir. Bu kitapta Kurtuluş Savaşı mücadelesini hissetmiştir. 

Mustafa Kemal Atatürk, bu romanı pek çok kez okumuş ve başucundan ayırmamıştır. 

Eserin sinema, televizyon dizisi, tiyatro ve bale uyarlamaları vardır.
Romanda adı geçen öğretmen Feride, Bursa Zeyniler Köyü'nde öğretmenlik yapmıştır. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ateşten Günler

Yapım Tarihi: 1987
4 Bölüm Tv Dizisi
Yönetmen – Senaryo: Ziya Öztan
Eser: Halide Edip Adıvar
Müzik: Serdar Kalafatoğlu
Oynayanlar: Zuhal Olcay, Ahmet Levendoğlu, Can Gürzap, Metin Belgin, Müşfik Kenter, Haluk Bilginer

Konu: 1.Dünya Savaşı’nın son günlerinin anlatıldığı muhteşem bir eser. Usta yönetmen Ziya Öztan imzalı, güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bir film. 1.Dünya Savaşı’nın son günleri… İstanbul’da korku ve gerginlik hâkim… İngilizler, kocasını ve oğlunu Yunan işgalinde kaybeden Ayşe’nin evine el koyunca genç kadın Kuvva-i Milliye’ye katılmak için yola çıkar. Bu esnada tanıştığı Peyami onu bu zorlu yolculukta yalnız bırakmayacaktır. Mücadele kolay olmasa da uğruna savaşılacak bir amaç ve kaybedilmemesi gereken tek bir umut vardır…’Kurtuluş’

https://www.trtizle.com/trtarsiv/atesten-gunler adresinden tüm bölümler izlenebilir. 



----------------------------------

E-bültenimizin 2023 yılındaki yayınlarında; Cumhuriyetimizin 100. yılına özel kitap ve film tanıtımlarımız yer alacaktır. Bu içerikteki farklı film, belgesel ve kitaplar konusunda, gelecek sayılarda e-bültene katkıda bulunmak isteyen üyelerimiz e-posta ile arzu.ozel@kalder.org adresine önerilerini iletebilirler.

Geri