--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Erdem Kaya Patent’ten Uludağ Üniversitesi Öğrencilerine Teknofest Desteği
Erdem Kaya Patent olarak, önümüzdeki yıl İzmir, Ankara ve İstanbul’da yapılacak olan dünyanın en büyük uzay ve havacılık etkinliği TEKNOFEST’te yarışmaya hazırlanan BUÜ Teknofest Topluluğu’na sponsor olduk. Üniversite ile gerçekleştirdiğimiz imza protokolünde söz alan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; öğrenci topluluklarına verilen destek ile son iki yıldır TEKNOFEST yarışmalarında kayda değer bir ilerleme sağladıklarını vurgulayarak, bu yıl gerçekleşen başvuru sayısı ile başvuru tarihinin sona ermesine 1,5 ay kala başvuru yapan üniversiteler arasında birinci sıraya oturduklarını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz konuşmasının sonunda topluluklara destek olan akademisyenlere ve sponsor olan Erdem Kaya Patent’e teşekkür ederek öğrencilere başarılar diledi. Protokolde söz alan Erdem Kaya; düşünen, üreten ve projelendiren gençlerin ülkemizin geleceğini aydınlatacağına olan inancını dile getirerek, Erdem Kaya Patent olarak öğrencilere yol gösterici olmaya ve kendilerine Ar-Ge, proje, patent gibi konularda destek vermeye gayret ettiklerini ifade etti.
Öğrencilere başarılar dileyen Kaya, gençlerin her anlamda bilgili ve bilinçli olduklarını, bir derecelik pozitif sapma ile ülkemizi çok güzel yerlere getirebileceklerini, bu azim ve çalışkanlığı gördükçe de kendilerine gönülden destek olmak istediklerini sözlerine ekledi. Sponsorluk kapsamındaki iş birliğimiz adına BUÜ ile gerçekleşen imza protokolü yerel basındaki birçok gazetede yer aldı.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Limadem, Elektrikli Otomobiller İçin Bireysel Şarj İstasyonları Kuruyor
Sanayi kuruluşlarına endüstriyel elektrik konusunda proje, mühendislik, danışmanlık, taahhüt ve bakım onarım gibi hizmetler sunan LimaDEM Elektrik, evlere ve işyerlerine elektrikli otomobiller için bireysel şarj istasyonun kurmaya başladı.
LimaDEM Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Karabiber, “TOGG’un Bursa’da üretime başlaması ve zaman içinde elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, gerek kamuya açık yerlerde gerekse özel konut ve işyerlerinde elektrikli araç şarj istasyonlarına ihtiyaç giderek artıyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda duvar tipi ve dikey tip şarj istasyonları kuruyoruz” dedi.
Yeni yönetmeliklerle işyerleri, fabrikalar ve yaşam alanlarında elektrikli şarj istasyonları kurulumumun zorunlu hale geleceğini belirten Karabiber, “Biz de talepler doğrultusunda hizmet verdiğimiz kesime yönelik çalışmalar yapıyoruz ve evler ile fabrikalara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu yapıyoruz. Şarj istasyonları, 3.7 kilowattan 22 kilowatta, 1 kilowattan 120 kilowatta kadar değişik güçte oluyor. Şarj istasyonunun kilowatt değeri yükseldikçe şarj etme süresi azalıyor. Haliyle şarj cihazının evde akşamları mı veya gündüzleri fabrika otoparkında mı kullanılacağına bakıyoruz” şeklinde konuştu. Evler için genellikle 11 kilowatlık duvar tipi bireysel şarj cihazları önerdiklerini ifade eden LimaDEM Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Karabiber, cihazların monofaze ve trifaze olarak üretildiğini, bu cihazlardaki şarj süresinin de yaklaşık 3-3,5 saat olduğunu söyledi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tofaş, GoTECH Teknoloji Zirvesi’nde Tedarikçileriyle Bir Araya Geldi
Otomotiv sektöründeki öncü etkinliklerinden olan ve 2018 yılından bu yana düzenlenen Tofaş GoTECH Teknoloji Zirvesi'nde bu yıl da Tofaş, tedarikçileri, kamu kuruluşları, yerli teknoloji sağlayıcıları ve genç yenilikçi firmalar ile Tofaş Akademi’de bir araya geldi. Tofaş’ın tedarikçilerinin teknoloji alanındaki gelişimlerini ileri seviyeye taşımak için kurumlar arası sinerji yaratmayı hedeflediği GoTECH Teknoloji Zirvesi'nde ayrıca Tofaş’ın ekosisteminde devreye alınan dijitalleşme projeleri de ödüllendiriyor.
2022 GoTECH Teknoloji Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tofaş Satınalma Direktörü Yüksel Öztürk, konuşmasında Tofaş'ın kuruluşundan bu yana tedarikçilerinin gelişimini desteklediğine vurgu yaparak, Tofaş'ın dijitalleşmeyi bir amaç olarak değil bir araç olarak gördüğünü ve son 5 yılda tedarikçi süreçlerinde 200'e yakın projeyi başarıyla devreye aldıklarını belirtti. Start-up'lardan oluşan bir ekosistemi de Tofaş'ın tedarikçi parkına dahil ettiklerini belirten Öztürk, toplam 190 farklı start-up ile çalışıp projeler ürettiğimizi ve bu start-up'lardan bazılarının teknoloji sağlayıcı firmalar seviyesine ulaştıklarını söyledi. Yüksel Öztürk ayrıca, “Günümüzde derinleşen belirsizlik ortamında yolumuzu doğru kurgulamak için gelecek vizyonlarımızı gözden geçirip değişen dünyayı, müşteri ve çalışan beklentilerini doğru anlayarak, cesaretle geleceğe uyum sağlamalıyız" dedi.
KOSGEB başkan yardımcısı Bilal Kendirci'nin de katılım gösterdiği GoTECH Teknoloji Zirvesi'nde Tofaş'ın KOSGEB ile üzerinde çalıştığı, tedarikçilerinin teşvik ve hibe alma süreçlerini kolaylaştıran iş birliği “Proje Ortaklığı Teşvik Modeli" de tanıtıldı. Modele göre KOBİ sınıfında yer almayan Tofaş tedarikçileri, iş birliğinde olduğumuz start-up'lar üzerinden Tofaş’ın desteklediği teşvik ve hibelere başvuruda bulunabilecekler.
GoTECH'in DigiTalk panelinde ise dijitleşme, dijitalleşme, dijital dönüşüm tanımları, dünyada ve ülkemizdeki otomotiv tedarikçilerinin dijital yolculuğu, bu yolculuğun başarıya ulaşması için gereken yetkinlikler, inovasyonun 10 adımı ve dünyadaki iyi başarı örnekleri konu başlıklarıyla; Deloitte, Mext ve Tofaş Tedarikçi Kalite ve Geliştirme birimini konuşmalar yaptı. Etkinlik alanında kurulan stantlarda 20 adet start-up firma Tofaş tedarikçileri ile buluştu. 2022 yılında ilham veren işlere imza atan Tofaş’ın 9 tedarikçi ve start-up firması ödüllendirildi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TÜBİTAK BUTAL'den Haberler
TÜBİTAK BUTAL Tarafından Düzenlenen "Eco-Production and Waste Management in Leather lndustry" Konulu Uluslararası Eğitim Başarıyla Tamamlandı
Gelişmekte olan ülkelere yönelik olarak; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) işbirliği ve TÜBİTAK BUTAL organizasyonuyla 21 Kasım - 02 Aralık 2022 tarihleri arasında “Eco-Production and Waste Management in Leather lndustry” konulu uluslararası eğitim düzenlenmiş olup, eğitime 10 farklı ülkeden (Eritre, Etiyopya, Kenya, Nijerya, Pakistan, Sudan, Tanzanya, Tunus, Vietnam, Zimbabve) 14 kursiyer katılım sağlamıştır.
Söz konusu eğitim programı kapsamında; TÜBİTAK BUTAL ve TÜBİTAK MAM Laboratuvarları, Deri Organize Sanayi Bölgeleri, Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü ve Özel sektör Deri İşletmelerine teknik inceleme gezileri düzenlenmiştir.
Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere “Eğitim Sertifikaları” verilmiş ve söz konusu eğitim programının meslek alanlarına büyük faydalar kattığını belirten kursiyerlerin genel değerlendirmeleri, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve UNIDO temsilcilerinin katılımları ile eğitim tamamlanmıştır.

Özbek-Türk Test Merkezi O'zTTM'den TÜBİTAK BUTAL’e Teknik Ziyaret
Özbek-Türk Test Merkezi (O’zTTM ) Genel Müdürü Hamzaev Muzaffarhon Amirovich ve Uzman Personeli, 8 Aralık 2022 tarihinde TÜBİTAK BUTAL’e Teknik ziyaret gerçekleştirdi. Laboratuvarlararası yapılacak işbirliği ve istişareler ile TÜBİTAK BUTAL Müdürü Sedat AKTAŞ’ ın bilgilendirmelerini müteakip, Uzman Personel, Malzeme-Tekstil Laboratuvarında cihaz ortamlarında detaylı incelemelerde bulundu. Uzman Heyet tarafından sorulan sorulara gerekli cevaplar verilerek, güzel dileklerle ziyaret sonlandırıldı.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yepsan, Projelerini Elektrikli Araçlar Üzerine Şekillendiriyor
Bursa’da Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde otomotiv sanayine yönelik çalışmalarında 35. yılını geride bırakan YEPSAN, ülkemizdeki yerli otomotiv sanayinin gelişimi doğrultusunda TOGG’un da ilk tedarikçilerinden birisi olarak Yeni projelerini elektrikli araçlar, batarya ve akü taşıyıcı sistemleri üzerine şekillendiriyor. TOGG için gövde ve şasi parçalarının yanı sıra akü taşıyıcı ve batarya parçaları üretimi gerçekleştirmekte olan YEPSAN, bünyesine kattığı yeni OEM'ler ile TIER 1 düzeyindeki üreticilerin elektromobiliteye yönelik çalışmalarında etkin rol alıyor.
Otomotiv endüstrisindeki değişim ve dönüşümü yakından takip ederek bu alanda önemli projelerde yer aldıklarını belirten YEPSAN Yönetim Kurulu Üyesi Esma Baş Göçen, otomotiv sektörüne bağlı kalmak kaydıyla yeni nesil elektrikli araçlara özel ürün gruplarında da yer almaya başladıklarını söyledi. Yüksek otomasyon gerektiren parçaların üretimi için 5 milyon Euro'luk bir yatırımla 15 bin metrekare yeni bir tesis, ek istihdam ve Endüstri 4.0 kullanılarak üretim hattı yatırımı yaptıkları belirten Esma Baş Göçen, "2022 yılını yeni proje ve yatırımların devreye alınmasıyla birlikte yoğun geçirdik. 2023’ü pandeminin etkisiyle kırılan tedarik zincirinin yaralarının sarılacağı bir yıl olarak öngörüyoruz. 2023 genel itibariyle yatay seviyede seyredeceğini düşünüyoruz" dedi.
Açıklamasında dünyadaki pek çok otomotiv ana sanayine entegre bir şekilde üretim yaptıklarına işaret eden YEPSAN Yönetim Kurulu Üyesi Esma Baş Göçen, "Yerli ve milli markamız TOGG’un üretim teknolojilerinin gelişimi ve sürdürülebilirlik performansı ile şehir ve ülke ekonomisine ekonomik katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Milli markamız TOGG özelinde otomotiv endüstrisinin geleceğini şekillendirecek olan teknolojiyle birlikte hayatımızın birçok alanında değişim ve dönüşümlerin yaşanacağını düşünüyoruz. Toplumun ve çevrenin bu değişimi ve dönüşümü kabul etmesi ve içselleştirmesiyle ülke endüstrimizin çağ atlayacağına inancımız tamdır" diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PechoM, Ford Otosan’ın Gölcük Fabrikasında İlk Hat için Gürültü İyileştirme Projesini Tamamladı
Yapılan gürültü iyileştirme projesi ile Ford Otosan’ın pres atölyelerinde kulaklıksız çalışma hedefi doğrultusunda hat çevresindeki ortalama ses seviyesi 79 dB(A)’ya düşürüldü.
Ford Otosan Gölcük fabrikasına daha önce yapılan gürültü haritalandırma hizmeti sayesinde gürültü kaynakları belirlenmiş, çözüm önerileri PechoM Gürültü Haritalandırma Raporunda sunulmuştu. Bu sayede, en efektif ve doğru çözüm önerileri bulunarak gereksiz maliyetlerin önüne geçildi.
Proje başlangıcında yapılan ses spektrum analizi sonrasında akustik analiz ve akustik tasarım çalışmaları yapıldı. Mekanik tasarım ve üretim sonrasında Ford sahasında kurulum gerçekleştirildi. Proje bitiminde ses spektrum analizi tekrarlanarak garanti edilen ses seviyesine ulaşıldığı müşteriye raporlandı. Sessiz bir çalışma ortamı için PechoM sizlerle..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZEISS (QEC) Kalite Mükemmeliyet Merkezi, Bursa OSB’de Üreticilere Ölçüm Hizmeti Sunuyor
ZEISS (QEC) Kalite Mükemmeliyet Merkezi, birçok cihaz ve aksesuar ile çeşitli endüstrilerin ölçüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bursa OSB’de üreticilere ölçüm hizmeti sunuyor. Köprü Tipi CMM’ler, Optik CMM Sistemleri, 3D Lazer Tarama Sistemleri ve metroloji yazılımları ile kapsamlı çözümler sağlamak üzere, uygulama uzmanlarından oluşan ekibimiz sizlere destek vermektedir. Geleceğin görüntüleme metodu olan endüstriyel BT sistemi ZEISS METROTOM 800, numunelerinizi tahribatsız olarak ölçümlemenizi ve görüntülemenizi sağlar.
Farklı özelliklerdeki birçok numuneyi tek seferde tarayabilir, elde edilen verileri GOM yazılımı ile hızlı ve güvenilir şekilde analiz edebilirsiniz. Ölçüm ve analiz süreçlerinin sonunda verileri karşılaştırabilir ve belgeleyebilirsiniz.
Temaslı ölçüm, optik ölçüm, dişli ölçüm, boyutsal ölçüm, tersine mühendislik, bilgisayarlı tomografi (CT), çevrim dışı programlama, endüstriyel mikroskopi hizmetleri verilmektedir. Minareliçavuş Mah., Etkin Sok. No:14 Nilüfer/Bursa +90 224 243 31 00 bilgilerinden ulaşılabilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seger, Elektrikli Araçlara "Suni Motor" Sesi Veren Cihaz Üretti
Bursa'da uzun yıllardır araç kornası üreten Seger, sessiz çalışan elektrikli araçların özellikle düşük hızlarda seyrederken yayaları uyaracağı "Akustik Araç İkaz Sistemi"ni yaptı. Konu hakkında Seger AŞ Genel Müdürü Tülin Tezer, Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Dünyanın önde gelen otomotiv firmalarına 41 yıldır korna üreten Bursalı firma, elektrikli araçların özellikle düşük hızlarda seyrederken yayaları suni motor sesiyle uyaracağı Akustik Araç İkaz Sistemi'ni (AVAS) geliştirdi.
Yüzde 100 yerli sermayeyle 1981 yılından beri faaliyet gösteren Seger AŞ'nin ürettiği AVAS cihazı, Türkiye'nin otomobili Togg başta olmak üzere birçok elektrikli araçta kullanılacak. Elektrikli araç üreticilerinin isteği doğrultusundaki ses dosyasını geliştirdiği AVAS cihazına yükleyen firmanın üretim bandı yıllık 250 bin adede ulaşabilecek kapasiteye sahip. Seger AŞ Genel Müdürü Tülin Tezer, AA muhabirine, 1981 yılında kurulan firmanın asıl üretim kolunun elektrikli ve havalı korna olduğunu söyledi. Tezer, yüzde yetmiş ihracat oranıyla çalıştıklarını belirterek, Bursa'dan 200 kişilik ekiple dünyaya ürün gönderdiklerini anlattı.
Firma olarak yeni ürünler geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini ve AVAS cihazını ürettiklerini vurgulayan Tezer, bu konu üzerinde yaklaşık 5 yıl çalıştıklarını belirterek, "Bizim de artık AVAS ürünümüz var. Bunu elektrikli araçlarda kullanılmak üzere tamamen seri üretim koşullarını hazırladık. Bir hat tasarladık. Bu hattın tasarımı, ürünün tasarımı tamamen Seger'in ekibiyle yaratıldı ve böyle bir ürün ortaya çıktı. Türkiye'de şu anda AVAS üretimi yapan başka bir üretici yok. Biz bu konuda aslında elektrik araçlarda kullanılması zorunlu olan ve ithal edilmesi gereken bir ürünü böylelikle yerlileştirmiş olduk" ifadesini kullandı.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|