KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Mezeci Çırağı Vizyona Gün Sayıyor

 

Özkan İrman’ın, çocuk gözüyle kaleme aldığı “Mezeci Çırağı-Pirinç Hanı” kitabından aynı isimle senaryolaştırılan ve çekimleri geçtiğimiz günlerde tamamlanan sinema filmi vizyon için gün sayıyor.

 

Minteks Şirketler Grubu Başkanı Özkan İrman’ın geçtiğimiz yıl Uçurtma Yayıncılık’tan çıkan ve ikinci baskısı da büyük ilgi gören kitabı Pirinç Hanı- Mezeci Çırağı sinema filmi oldu. Film, Bursa Pirinç Hanı’nda 1970’li yıllardaki esnafın günlük yaşamını Mezeci Çırağı’nın sessiz tanıklığında,  aşk acısıyla örülü hikâyesiyle beyazperdeye taşıyor.

 

Aynı adlı eserden sinemaya uyarlanan filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Engin Karslıoğlu üstlendi. Güçlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken filmde, Yusuf Atala, Murat Ercanlı, Deniz Oral,  Ahmet Karakman, Aydan Çakır, Tolga Manyer, Süleyman Kabaali, Coşkun Konuk, Nazlı Kar, Ferda Erişkin, Pınar Gordie, Ersin Özkan, Ahmet Ünal, Zeynep Şenyiğit, Arda İrman, Tuna İrman gibi isimler yer alırken filmin çekimlerine Kayseri ev sahipliği yaptı.

 

Özkan İrman, Bursa’nın tarihi değerleri arasında yer alan ve Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren Hanlar Bölgesi’nin kendi içinde çok önemli hikâyeler barındırdığına dikkat çekerek, “Benim Pirinç Hanı serüvenim 70’li yıllarda, daha 7 yaşındayken başladı. Babam Mezeci İsmail Hakkı diye tanınırdı. Ben de handaki esnafların yanında çalışan çıraklar gibi, ücretsiz iş gücüydüm. Elimde bir askı, han içinde ve dışında bütün dükkânları gezen, aynı zamanda çevremdeki olayları gözlemleyen bir çocuktum. Zorluklar çekmiş, o dönemin acısını yaşamış ve anılar biriktirmiş biri olarak, kitabımla az da olsa insanlara o dönemi anlatmak istedim. İlgi görmesi ve bir sinema filmi ile daha geniş kitlelere ulaşacak olması Bursa adına beni çok gururlandırdı. Film 2016 yılında vizyondaki yerini alacak. Sinemaseverlerden göreceğimiz tepkiye göre de filmimizi uluslararası festivallere götürüp Bursa'nın adını duyurmaya devam edeceğiz ” dedi.

 

Sn. Özkan İrman 13. Kalite ve Başarı Sempozyumu'nda Mezeci Çırağı kitabını katılımcılar için imzalamıştı.

            Bursa Büyükşehir Belediyesi- Bursa’da Tiyatro Coşkusu 19 Ekim'de

 

‘20. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’, 19 Ekim Pazartesi günü başlıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’, bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek.

 

Klasik yapıdaki çocuk ve gençlik oyunlarının yanı sıra sokak oyunlarından, dans ve müzik ağırlıklı oyunlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan festival, yerli ve yabancı tiyatro topluluklarını 20 yıldır aralıksız Bursa’da buluşturuyor. Bu yıl 19-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, bu yıl bir ilke imza atarak Bursa’nın 17 ilçesinde tiyatroseverlerle buluşacak.

 

Festivale 12 ülkeden 19 tiyatro ekibi katılarak rengarenk gösterilerini 23 ayrı sahnede sanatseverlerle buluşturacak. Şu an ‘Türkiye’nin en büyük, en geniş çaplı sahne sanatları festivali’ olma özelliğini taşıyan festivalde, 48 oyun beğeniye sunulacak. Bu yıl 12 bin çocuk ve gence ulaşmayı hedefleyen organizasyon Bulgaristan, Danimarka, İsveç, Finlandiya, İtalya, İspanya, Hollanda, Meksika, Sırbistan ve KKTC’den gelen tiyatrocuları Bursa’da bir araya getiriyor.

Üçge Anadolu Kaplanları Listesinde Yükseliyor


Ekonomist Dergisi tarafından Türkiye Ekonomi Bankası’nın (TEB) katkılarıyla hazırlanan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının 2014 yılı sonuçları belli oldu. Üçge Mağaza Ekipmanları, 2013 yılında 469. sırada yer aldığı listede 2014 yılında 19 basamak yükselerek 450. sıraya yerleşti.

 

Mağaza ekipmanları ve raf sistemleri alanında sektörünün lideri olan ve perakendenin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilen Üçge, dünya devlerinin de aralarında bulunduğu hipermarketlerden, yapı marketlere, butikten, eczaneye, züccaciyeden, elektronik marketlere kadar bütün satış noktaları için mağaza ekipmanları üretiyor. Alanında Avrupa’nın en büyük entegre tesisine sahip olan Üçge, yıllık 90 bin ton çelik ve 50 bin tabaka ahşap hammadde işleme kapasitesine sahip ve 70 ülkeye ihracat yapıyor.

 

Üçge’nin de yer aldığı “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının genel sonuçları ise şöyle; 2014'te Türkiye ekonomisi yeniden yavaşlamasına rağmen Anadolu Kaplanları hızlı büyümesini sürdürdü. 2013'te yüzde 7,3 olan Anadolu 500'ün toplam cirosundaki reel artış 2014'te yüzde 9,3'e çıktı.  Ancak 2014'te ihracattaki artışın sadece yüzde 0,6'da kalması, bu performansın iç talebe dayalı olarak gerçekleştiğini gösteriyor. İç talebe dayalı bu performans artışı kârlılığa olumlu yansımadı ve Anadolu 500'ün toplam kârı reel olarak yüzde 16,2 azaldı. İstihdamdaki artış da yine zayıf kaldı ve sadece yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Haberler geliş sırasına göre yer almıştır. Kurumlarımızı kutlarız.
Geri