KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Elmas Aksu

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

 

Neden Kurumunuzda Kalite Yönetim Sistemi Uygulamalısınız?

 

Bir okul müdürüsünüz ve o kuruma hizmet etmek istiyorsunuz. Hizmet ederken de yaptığınız hizmetlerin beğenilmesini, takdir edilmesini, insanlara faydalı olmasını istiyorsunuz ve bunun için belirlenmiş bir süreniz var.

 

Kuruma hizmet ederken tek başınıza değilsiniz, iç ve dış paydaşlarınız var. Paydaşlarınıza iyi hizmet vermek, memnuniyetlerini sağlamak ve emeklerinizin de fark edilmesini istiyorsanız kanıtlarınız olmalıdır. Peki, nedir bu kanıtlar? Nasıl kanıtlamalısınız süreniz bittiğinde başarılı olduğunuzu? İşte burada kurumunuz için bir kalite yönetim sisteminize ihtiyacınız vardır.

 

EFQM Mükemmellik Modeli vizyoner liderlerin, doğru stratejilerle, çalışanlar ve işbirlikleriyle süreçlerini yönettiği, kontrol ettiği, sonuçlarını ölçtüğü ve elde ettiği sonuçlardan yaklaşımlarını gözden geçirerek sistemlerini geliştirdiği bir kalite yönetim sistemidir.

 

Peki, nereden başlamalıyız?

 

EFQM Mükemmellik Modelini oluşturan “Mükemmellik Temel Kavramlarını” , 9 ana kriteri ve altında barındırdığı 32 alt kriteri tek tek incelemeli ve mükemmel kuruluşlardan beklentileri tespit etmek gerekmektedir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği tüm kurumların stratejik plan yapmalarını ister. Yani tüm kurumlarımızın kurumlarına özgü bir stratejik planı var. Öncelikle yapılması gereken bir özdeğerlendirme yaparak kurumun var olan durumunu görmek gerekir. Özdeğerlendirme neticesinde kurum için gerekli iyileştirmeler stratejik plana uygun olarak gerçekleştirilebilir.

 

Stratejik plandan yola çıkarak kurumlar süreçlerini belirlemelidir. Süreçlerin doğru uygulanması bir kurum için yaptıkları işi bir sistematik dahilinde yapmalarını, kontrol etmelerini ve performanslarını ölçmelerini sağlayacaktır. Süreçleri belirleyip sahiplendirmek artık paydaşları da işin içine almak demektir. Kendi görüş ve düşünceleri sorulan insanlar önemsendiklerini ve değerli olduklarını hissederler.

 

Süreçleri belirledikten sonra kriterlere göre sistemleri oluşturup, sonuçlarda neleri ölçmek gerektiği ve gelişim için bu sonuçların yaklaşım oluştururken nasıl kullanılacağı belirlenmelidir.

 

Ölçülecek sonuçlarda doğru bir hedef sistematiği oluşturulmalı ve bilgiler güvenilir şekilde tutulmalı ve takip edilmelidir. 4 yıllık yönetim süresi dolan bir lider başlangıçtan sonuna kadar kurum için neleri hedeflediğini, neleri geliştirdiğini, sonuçlarından nasıl öğrenmeler gerçekleştirdiğini, hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını, riskleri nasıl yönettiğini kanıtlamış olacaktır.

 

Mükemmellik bir kültürdür, sistematik uygulamalar ve sürdürülebilir yaklaşımlarla başarılır.

Geri