KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

 

Sema Aydemir

KalDer Bursa Şubesi

Sağlıkta Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

 

Sınav stresi biter mi

 

 

Çocuklarımız var. Okula başlıyorlar heyecanla büyümelerini bekliyoruz. Yıllar geçiyor ve son sınıfa geldiğinde ortaöğretimde ve lisede sınav kaygısı başlıyor. Onlarla birlikte anne babalarda da aynı kaygı yaşanıyor. 1-2 saatlik bir sınav çocuğunuzun tüm hayatını etkileyebiliyor. Sınava hazırlanması, sınava giriş, sonuçların açıklanması, tercihlerin belirlenmesi ve sonuçları beklemek hep stres nedeni.

 

Uzun bir hazırlık dönemi geçiyor. Çocuğun sınava hazırlanması sırasında tüm kaynaklar maddi ve manevi çocuk için kullanılıyor. Okula gidiş, dershane bulunması, gidip gelmesi sağlanıyor. Bu arada onun için ortam uygun hale getiriliyor. Problemler yanında konuşulmuyor. Bazı sorunları saklıyorsunuz. Sınava rahat hazırlansın, stresi azalsın kafası rahat olsun diye tüm sorunlardan uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Siz anne baba olarak stresinizi belli etmemek için elinizden geleni yapıyorsunuz.

 

Hazırlık uzun bir süreç. O bitiyor sınav zamanı geliyor. Sınava girmek giren için çok zor ama dışarıda onu beklemek daha da zor. Merak kolay mı zor mu, beklerken zaman geçmek bilmiyor. 2 saat uzuyor da uzuyor. Çıkanları tek tek gözlersiniz. İyi mi geçti kötü mü geçti merak eder çocuğunuzu beklersiniz.

 

Sınavdan çıkan çocuğun gözlerini içine bakarsınız. Ne düşünüyor, mutlu mu mutsuz mu? Ama çok şükür sınavdan kurtuldun denir. Bitti artık dersiniz. Aslında bitmemiştir. Yeni gerginlikler sırada. Sınav sonuçları beklenir. Kaç puan gelecek, kaçıncı sırada, beklersiniz. Sonuçlar açıklanır, kimi memnun kimi memnun değil. Ama sonuç açıklanmış yapacak bir şey yok.

 

Sıra geldi tercih yapmaya. Puanı istediği bölüme yeter mi yetmez mi belli değil. Bazen yeter tamam dersiniz, bazen kıl payı yakalar bazen de beklenmedik bir sonuç gelir. Neyse sağlık olsun dersiniz ama en zor karar neresi tercih edilecek hangi ilde okuyacak hepsi sorun. Sabırsızlıkla sonuçların açıklanması beklenir.

 

Sorunlar sınav kaygısı ve getirdikleri bitmiyor. Biri bitti kurtulduk derken yenisi başlıyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra kayıt yerleştirme ve daha neler neler.

 

Bunlar hayatın içinde anne babaların yaşadıkları. Hep çocukların sınav stresinden bahsedilir. Aslında anne babalar en az çocukları kadar aynısını yaşarlar. Kaygıları daha fazladır. Tedirginlik çocukla birlikte yaşıyorsun tüm sıkıntıları ve belli etmemeye çalışıyorsun.

 

Sınav derken bir bakıyorsun yaşam kaliten değişmiş bambaşka bir yoldasın. Yapmak istediklerinden hatta severek yaptığın pek çok şeyden vazgeçmişsin. Her şey sınava ve sonuçlarına göre düzenlenmiş. İstekler sınav sonrasına, beklentiler sınav sonuçlarına göre ertelenmiş.

 

Sürecin tam ortasında odak noktasın da duran çocukların durumu daha da kötü. Ebeveynlerin yaşam kalitesinin düşmesinden bahsedilebilir ama aynı  dönem için çocuğun yaşam kalitesi sizce var mıdır ? Ve Sınav stresi biter mi ?

 

Çocuğu sınava girecek tüm anne ve babalar bu süreçten geçiyorlar.

Geri