KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:262

Yaner Yurt

KalDer Bursa Şubesi

Sağlıkta Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

Lezzetli Ülke Belçika

 

Çikolata denilince, önüne yakışan en güzel kelimedir “Belçika”…

Avrupa kıtasının ortasına yerleşmiş bu mütevazı ülke coğrafi konumu gibi siyasal bir merkezdir.

Bu küçük ülke hakkında anlatılabilecek o kadar çok başlık var ki gelin ben size biraz en lezzetli olanından bahsedeyim.

Bu yazının giriş cümlesini okuyunca bazılarınızın aklına “hayır bence İsviçre” demek gelmiş olabilir. Ama bu doğru değil. Samimiyetime güvenin! Belçika çikolatasını özel kılan birçok önemli ayrıntı vardır ve bu ayrıntılar onu inanılmaz lezzetli kılar. Her şeyden önce kakaonun kıvamının belirlenmesinde asla bitkisel yağ kullanmamaları önemli bir ayrıntıdır. Çikolata üretiminde biraz tereyağı kullanan Belçika üreticileri, tat ve kıvamın oluşması noktasında kakao yağından vazgeçmezler. Hatta bu geleneksel yaklaşım 1884 yılından beri bir yasa ile tanımlanmıştır. Belçika çikolataları için tazelik olmazsa olmaz bir ayrıntıdır. Bu nedenle, pırlanta gibi parlayan çikolataların zarif şekilleri ile bir mücevher edasıyla sunulması bu lezzeti tadanlara unutulmaz bir deneyim yaşatır.                              

Ama küçük bir ayrıntı, ola ki yolunuz Brüksel’e düşerse, hazır paketlerden değil (kötü yada sahte oldukları gibi bir nedenden değil) şehrin içinde açık olarak satış yapan çikolata mağazalarından tek tek seçerek bir paket oluşturmanızı öneririm. (Örn. Leonidas, Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva)

 

Bu yazının tek başlığının çikolata olacağını sanmış olabilirsiniz. Ama değil!

Belçikalıların bir diğer önemli lezzeti  ‘Frit’ dedikleri patates kızartmasıdır. Ülkenin tanınmasındaki önemli faktörlerden biridir. Diğer tüm ülkelere nazaran farklı kızartma tekniğinden, yanında sunulan soslara; bu lezzet insanların ucuz bir şekilde karınlarını doyurmalarını sağlamakta. Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi söz konusu olan “Frit” Belçika’da gidip yemeden dönmemeniz gereken bir değer !

Bahsetmeden geçilmez bir diğer önemli lezzet ise; tabi ki Waffle. Ülkemizde alışılagelmiş bol soslu çikolatalı meyveli süslü püslü waffle ile gerçek Belçika waffle’ı bambaşka şeyler. Sakın ikisini birbirine karışmayın. Üzerine bazen çikolata sürülse de aslında sade ve sıcak olarak yenen bir hamurlu tatlı. Yapımında önemli miktarda tereyağı kullanılmakta. Karışımı bir çeşit sır olan Belçika waffle’ı karışıma en son eklenen özel bir şeker türünün özel kızgın makinada karamelize olması ile waffle gerçek lezzetini vermekte. Üzerine eklenecek diğer şeyler sadece fazlalık ve gereksiz kalori. Zaten waffle tek başına size Brüksel sokaklarını turlattıracak kadar enerji verecektir.

 

Son olarak meşhur Belçika biraları hakkında da kısa bir bilgi aktarmadan geçemeyeceğim. Aslında bu konu kısaca geçilebilecek gibi değil ancak ben yüzlerce çeşit bira üreticisi yada bazı kafelere özel biralardan değil de, bira çeşidi olarak “Trappist” ismi ile adlandırılan ve tüm dünya otoritelerince dünyanın en iyisi olarak gösterilen meşhur papaz birası “Westvleteren 12” hakkında bilgi vermek isterim. http://www.ratebeer.com/Ratings/Ratings-Top50.asp

Yukarıda yer ala link üzerinden de görebileceğiniz gibi, Westvleteren kasabası yakınında Saint Sixtus Manastırında üretilmekte olan ve dünya birinciliği sahibi olan bu bira, aslında pek de kolay ulaşılır bir bira değildir. Satın almak meşakatli bir süreçtir. Herhangi bir bar, restoran veya markette satışı bulunmayan bu biranın yine kendisi gibi bulunması zor iki lezzetli kardeşi de bulunmaktadır (trappist westvleteren blond ve trappist westvleteren 8). Birayı alabilmek için manastırın sitesinde aylık olarak yayınlanan çizelgeyi takip etmeniz uygun gün bularak o gün için rezerve edebileceğiniz bira var ise telefonla, gideceğiniz aracın plakasını da bildirerek rezervasyon yapmanız gerekir. Sonra size belirtilen gün ve saatte Westvleteren kasabasının yakınındaki manastıra bizzat belirttiğiniz plakalı araçla gidip biranızı almalısınız! Şaka değil bu bir gerçek… Her müşteriye sadece 24'lük bir kasa bira verilir ve aynı takvim ayında ikinci kez bira almanıza izin verilmez.

Neyse ki tüm bu süreçleri aşarak bu özel birayı tatmış olmak ve biraz da dönüş yolunda satın almanın gururuyla (rezeryasyon saatine geç kalan bir müşterinin biralarını ele geçirmiş olsak da) böylesine bir deneyimi size Avrupa’nın ortasında sadece Belçika’nın sağlayabileceğini söylemeliyim. Aşağıda yer alan fotoğrafta bu zevki yüzümden okuyabilirsiniz.

Değerli KalDer Gönüllüleri;

 

Üretiminden sunumuna kadar Belçika hakkında sizlerle paylaşmaya çalıştığım lezzetlerin tümünün ortak bir özelliğe sahip olduğun fark etmişsinizdir. Elbette kalite, kaliteye olan bağlılıkları. Tarihi uzun bir geçmişe dayanan tüm bu ürünlerin, bugünün Belçika’sına nasıl bir artı sağladığını az çok tahmin edebiliriniz. Aslında toplum olarak yediğimiz içtiğimiz ürünlerden hayatımıza kattığımız her şeyin Yaşam Kalitemizi belirlemede çok önemli bir ölçü olduğunu hatırlatmak isterim.   

Geri