KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Dilek Aydın

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

 

Öğrenme Yolculuğu Yaşamımız Boyunca Devam Ediyor

 

Öğrenme yolculuğu yaşamımız  boyunca devam ediyor. Okul hayatı, okul sonrası katıldığımız eğitimler, konferanslar, kurslar vs. gelişimimizde hep bir adım oluşturuyor.

 

Öğrenme yolculuğunda katılımcı, öğrenci olduğumuz gibi  eğitmen, öğreten rolünde oluyoruz. Katılımcı da olsak eğitmen de olsak öğreniyoruz. Her ikisinin de farklı sorumlulukları bulunuyor. Katılımcı olduğumuzda; zamanında eğitime gelmek, dinlemek, uygulamak  gibi sorumluluklarımız oluyor. Eğitmen rolünde ise daha farklı roller beraberinde geliyor.

 

Deming bir sözünde “Tüm bunları uygulamak zorunda değilsiniz, çünkü hayatta kalmak mecburi değil” der. Alanında örnek, tercih edilen  eğitmenler olmak için hem kendimizi hem de verdiğimiz eğitimlerimizi gözden geçirip iyileştirmeliyiz.

 

İster okulda bir ders, ister bir konferansta konuşmacı, isterse kısa bir sunumda görev alacak olalım; başarılı olmak için mutlaka iyi bir hazırlık yapılması büyük önem taşıyor. Ne kadar iyi bir hazırlık yaparsanız eğitiminizin etkinliği o kadar artıyor. Konuya hazırlanmak, kendinizi hazırlamak, malzeme hazırlığınız, dokümanlarınız vs. tam olmalıdır. Zamanı en iyi şekilde kullanmak için de akış, hazırlık sürecinde planlanmalıdır.

 

Eğitim sırasında katılımcılarınızla kuracağınız pozitif iletişim önemlidir. Dinleyicilerle aranızda kurduğunuz diyalog, pozitif iletişim hem sizi hem de katılımcılarınızı motive eder. Katılımı teşvik edici olmak verimi arttırır. Belki yapılan küçük bir uygulama, aktivite monotonluğu da ortadan kaldırıp ekipte sinerjiyi ortaya çıkarıyor. Hele bir de anlatmak, paylaşmaktan keyif alıyorsanız yani yaptığınız işi severek yapıyorsanız  bu durum katılımcılar tarafından size yansır. Katılımcılar ayna gibidir. Katılımcılarınıza bakarak eğitiminizin nasıl gittiğini görebilirsiniz. Karşınızda mutlu, canlı, istekli bir katılımcı grubu görüyorsanız bilin ki siz de motive, mutlu, istekli bir şekilde anlatıyorsunuzdur. Ya da tam tersi de olabilir. İlgisiz, enerjisi düşmüş katılımcıları karşınızda görüyorsanız kendinize de pay çıkartabilirsiniz. Belki küçük bir mola, mini bir aktivite hem size hem ekibe  iyi gelecektir.

 

Yaşamımız boyunca devam eden öğrenme yolculuğunda  alanımızla ilgili  bilgi birikimini sürekli arttırmaya özen göstermeli ve ilgili gelişmeleri takip etmeliyiz. Bir eğitmen olarak zaman zaman katılımcı olmak, farklı eğitmenleri gözlemlemek farkındalığınızı da arttırır.

 

Amaç katılımcıların memnun olacağı, etkin, verimli ve bir kadar da keyifli olarak konunun aktarılmasıdır. Eğitim sonrası katılımcılardan geri bildirim almak da hem size hem de verdiğiniz konunun gelişimine katkı sağlayacaktır.

 

Bir yıl bitmek üzere olsa da yeni bir yıl bize göz kırpıyor, bütün ışıltısıyla geliyor. Yeni yılda her şey gönlünüze göre olsun. Öğrenme yolculuğunuz keyifli bir şekilde yeni yılda da artarak devam etsin. MUTLU SENELER.

Geri