KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Halis Korkmaz

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

Havva Aslanoba Otelcilik ve Turizm Mes. Lisesi Müd. Yrd.

                                                      

                                                               İnjelitits

 

Kamu kurumlarının en büyük hastalıklarından biri nedir? diye düşündüğümüzde; kemikleşmiş, nasıl aşılacağı belli olmayan problemlerden birisi İnjelitits olarak bilinen hastalık. Çoğumuz böyle bir isimi ilk defa duyuyoruz. Ama açıkladığımda hepimizin maalesef içinde bulunduğumuz bir belirti olduğunu göreceğiz.

 

İnjelitits: Bürokratların hem yetersizlikleri hem de kişisel kapris ve kıskançlıkları nedeniyle kendinden daha yetenekli, çalışkan ve yaratıcı insanları kurumda barındırmak istememeleridir.

 

Bu hastalık nedeniyle yöneticiler, kendilerinden daha yetersiz kişilerle kamu kurumlarının doldurmaktadırlar. Herhangi bir kamu kurumunun yöneticisi iş konusunda ikinci sınıf bir insansa, şube müdürlerinin üçüncü sınıf insanlar olmasını isteyecektir. Yani, kendisi iki gigabayt ise yanında çalıştırdıklarının bir gigabayt olmasını isteyecektir. Tabi buna bağlı olarak şube müdürü de kendinden daha düşük dördüncü sınıf insan olarak kişileri yanında isteyecektir. Böyle olmazsa bile astlar üstleri karşısında daha beyinsiz ve aptalmış gibi davranarak yaratıcılıklarını ve özgüvenlerini yok etmektedirler.

 

                                 

 

Burada akla şöyle bir soru gelebilir; bir ast üstünden daha yaratıcı, daha çalışkan ve zeki olduğunu üstüne sunduğu raporlar veya araştırmalar ve çalışmalarla gösterirse ne olur? Yöneticiler tarafından dışlanma ve yok sayılma durumları ortaya çıkacaktır. Genel olarak kurumda astlar üstlerinin attığı adımlara bakarak adımlarını atmak zorundadırlar. Bunun dışına çıktığında diğer astlar genelde daha yaratıcı ve farklı düşünen çalışanlarla ilişkilerini keserek mobbing türü bir psikolojik baskı uygularlar. Böylece, çalışan ya yola gelir sürüye katılır ya da kurumdan ayrılmak zorunda kalabilir.

 

Oysa kamu yöneticilerinin, kurumlarında bir lider gibi davranarak problem çözmeye yönelik organizasyonlar oluşturmaları gerekmektedir. Kamu yöneticisinin bana yalnız problem değil, olanlara çözüm üretip getirin anlayışında olması, hem sorunu erteleyenler ya da görmemezlikten gelenlerin hem de işin yapılması için gerekli olan bilgi, beceri ve tutumlara sahip olmayanlara kurum içinde varlık göstermelerine imkân vermeyecektir.

 

Tamda biz…

Geri