KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Elmas Aksu

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü AB Projesi Supreme

Supreme Projesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2012-2014 yıllarını kapsayan ve Hayatboyu Öğrenme Programları kapsamında fonlanan bir LDV Yenilik transferi projesidir. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu projede politika yapıcı devlet kurumu olarak 4 Meslek Yüksek Okulu, bir İncubator Firma,  bir AB Meslek Eğitim Birliği, bir özel sektör işletmesinden oluşan farklı yapıdaki ortakları ile güçlü bir işbirliği çalışması yapmaktadır.

Bu proje ile Hollanda’da uygulanmakta olan yenilikçi ve ödüllü program MPF Mentörlük Programı (Mentor Programma Friesland) transfer edilip, geliştirilmiştir.

Bu projenin amacı; etkili bir mentörlük programı kurarak, iş dünyası ve meslek eğitim kurumlarında zayıflayan bağları güçlendirmek ve bu etkili işbirliği sayesinde ise mesleki eğitimde okul terkleri oranlarını azaltmaktır.

 

Proje, Okulu Erken Terklerin azaltılması için başlatılacak mentörlük programının geliştirilmesi ve uygulanabilmesi için; özel sektör temsilcileri (yatırımcılar, yöneticiler vb), mesleki eğitim alan öğrenciler ve bu kurumlarda çalışan öğretmenler ile birçok toplantı yapacak ve bu sac ayakları arasında gerçek bir bağ oluşup birlikte çalışabilecekleri ortam yaratacaktır. Hollanda’nın mentörlük uygulamaları alanındaki uzmanlık derecesindeki bilgisi ile AB ülkelerinde bu alanda yapılan çeşitli iyi örneklerin birleşimi ile ortaya çıkan bu yöntem, tüm dünyada yaygın bir sorun olan Okulu Erken Terklerin önlenmesi konusuna pratik bir çözüm getirir.  Geliştirilen yöntem ve araçlar belgelenerek standardizasyon sağlanacak ve Avrupa’nın farklı bölgelerine yönelik ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde kolayca yeniden şekillendirilebilecektir.

Proje aşağıdaki amaçlar doğrultusunda okulu erken terkleri önleyebilecektir :

  • Gerek akademik tecrübesi, gerek mesleki tecrübesi veya gerekse  hayat tecrübesi yüksek vatandaşlar ile Mesleki Eğitim alan öğrencileri bir araya getirerek gençlerin becerilerini geliştirmek.
  • Özel ihtiyaç sahibi öğrencilere uygulamalı destek vererek, kariyer seçimleri ile ilgili önemli kararları almalarında, iş dünyası ile ilişkilerini güçlendirmek.
  • Mesleki eğitim kurumları ile iş dünyası arasındaki zayıf bağı güçlendirip, kalıcı ve sürekli işbirlikleri sağlamak.
  • Çalışma hayatı ve iş dünyasını eğitimin içine almak.

Supreme projesi mentörlük programını ve öğrencilerin okulu terk oranları üzerinde doğrudan etkisini bir kılavuz kitap ile tanımlar. Okullar ve işletmeler arasında kurulacak bu yeni bağın güçlenmesi için bir seri pilot uygulama yapılacak ve mentörlük programının niteliği ve niceliği arttırılacaktır. Bu program ile öğretmenler, mentörler ve iş dünyası ile sürekli işbirliğinde bulunarak rehberlik kalitesini arttıracaklardır. Çalışma araçları ve dökümanlar  AB ülkelerine göre adaptasyonu yapılabilecek şekilde geliştirilecektir.

 

             

Proje Bursa’da 4 ayrı türdeki okulda  Yiğitler Kız Teknik ve Meslek Lisesi, İlhan Parseker Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Hamitler Toki Ticaret Meslek Lisesi, Umurbey Celal Bayar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ‘nde 20 öğrenci ve 20 Mentör ile pilot uygulaması yapılmıştır. Proje uygulanan hedef kitlesinde yüksek memnuniyet sağlamıştır.

 

Proje ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi http://www.supreme-mentoring.eu/ linkinden alabilirsiniz.

 

"Bu yazı, proje ortakları tarafından oluşturulmuş olan www.supreme-mentoring.eu sitesinden alıntı yapılarak oluşturulmuştur. Sitede yer alan tüm içeriklere ait Türkçe uyarlamalar ve çalışma araçları, Türkiye koordinatörü Aslı Öcal tarafından hazırlanmıştır."

Geri