KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Uzm. Psk. Dnş. Gönül Ekren Hazneci

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

Psikoloji Atölyesi

Sokakta Eğitim

Pazar günü Nilüfer sanayide Demirciler bölgesinde bir iş için dolaşmaya başladım. Bir umut açık bir yer bulabilirim diye. Nerdeyse bütün atölyeler kapalı. Bir atölyenin önünde ahşaptan küçücük evler ilgimi çekti. Önce oranın bir marangoz atölyesi olduğunu düşündüm. Ama kapının üstündeki tabela bir demirci atölyesi. Sanki birisinin hobi maketleri. İyi de bu kadar güzel özenle yapılmış şeyler neden dışarıda yağmurun altında.  Baktım atölyenin kapısı açık. İçerde sıcacık bir sohbet var. İki genç insan. İşlerini yapıyorlar. Merakımı giderdiler.

 

Atölyenin karşısında nerdeyse 3-4 metre yükseklikteki istinat duvarındaki su tahliye delikleri var. Kuşlar o deliklere yuva yapıyor. Ama sonrada yuvalarını su basıyor. Bende marangoz bir arkadaşıma anlattım oda bunları çizdi yaptı. Şimdi duvara asacağız. Bunlar kuş yuvası.” dedi. Güler yüzlü gencecik bir yürek.

Başka canlılara saygılı olmak nerde öğrenilir. Fen bilgisi dersinde mi, yoksa hayat bilgisinde mi? Hayvanları koruma haftasında mı? Kaçıncı sınıfta? Hangi dersin müfredatında?

Eğitim ve değerler ailede başlar. 3S olmalı. Aileden alınan temel. Sevgi, Saygı, Sorumluluk.

Sevilen çocuk sever. Sevdiğine zarar vermez, korur, gözetir.

Saygı gören çocuk, canlıya, emeğe saygı gösterir.

Sorumluluğunun farkında olan çocuk, çevresine, sokağına, şehrine, ülkesine karşı sorumluk hisseder.

Şimdi şapkamızı önümüze koyalı? Bizde 3 S ne derecede. 0-10 arasında puanlayalım.

Puanımızı 1 tık yükseltmek için ne yapabiliriz?

Evine bahçesine dekor olarak değil, istinat duvarlarına, sokaklara asmak için kuş evi yaptırmak isteyenler Barış Usta’nın telefonuna ulaşabilirler.

Bu gençleri tanımaktan çok mutlu oldum. Yanımda çocuklarımın bu olaya tanık olması sanırım sınıfta işlenen dersten çok daha etkiliydi. Ve sokaklara bu şekilde iz bırakan bir gençlik aydınlık için umudum oldu.

Geri