KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

 

“Sağlıklı Bir Çevrede Yaşamak Herkesin Hakkı”        

 

Değerli Kalite Dostlarımız,

 

Haziran ayı sosyal yaşam açısından oldukça yoğun bir gündeme sahip. Öncelikle Haziran ayında eğitim - öğretime ara verilecek olması nedeniyle tüm öğrenci ve  öğretmenlerimizin keyifli bir tatil geçirmelerini diliyorum. İlk günlerini yaşadığımız Ramazan ayını kutluyorum. Ramazan sofralarının bereketli, herkesi kucaklayan, huzurlu anlarda yaşanmasını diliyorum. Bir diğer kutlamam da babalar günü için, en önemli bağımız ailelerimizin bir gün değil her gün hatırlanması öncelikli görevimiz. Bağlarımızı güçlendirecek, herkesin sevdiklerine bol bol zaman ayırabileceği tüm bu özel günlerin mutluluk ve huzur içerisinde  kutlanması dileğiyle. 

 

E-bültenlerimizde her ay önemli günleri hatırlamaya buna göre iş yaşamını ve toplumu ilgilendiren bilgiler paylaşmaya özen gösteriyoruz. bu doğrultuda Dünya Çevre Haftası'nın öneminden bahsetmek istiyorum. Yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz doğal çevrenin korunması amacıyla, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla; 5 Haziran günü, Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Ülkemizde ise 1978 yılında alınan kararla 5-11 Haziran tarihleri arası Çevre Koruma Haftası olarak kutlanmaya başlandı. Bu kapsamda ülke genelinde, her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok etkinlik gerçekleşecek.

 

Anayasamızın ilgili maddesine göre; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.”

 

Anayasamızda da belirtildiği gibi yaşadığımız çevreyi korumak her bireyin, her kurumun görevi. İhmallerimiz, almadığımız önlemler, sorumsuzca tükettiğimiz doğal kaynaklar gelecek için büyük tehlike arz ediyor. Tüm dünya çevre sorunları ile karşı karşıya. Gelecekte hayatımızı sürdürmek için toprak, hava, su gibi temel ihtiyaçlara yönelik sorunların hatta savaşların yaşanacağını söylemek yanlış olmaz.

 

Doğanın kendi uyumu içerisinde sürmesi gereken fakat yok olan canlı türleri, bitkiler, kirlenen hava hayatımızdan eksiltiyor, farkında mıyız? Her gün ölçülen hava kalite indeksi raporunda Bursa’nın sonuçlarının iyi çıktığını söyleyemeyiz. Daha kaliteli bir hava soluyarak, çevreyle uyum içerisinde bir yaşam düzenini gecikmeden oluşturmalıyız.

 

Elbirliği içerisinde geleceğe daha iyi bir dünya nasıl bırakabiliriz, sorusunun yanıtını aramalı ve bir an önce uygulamalara geçmeliyiz.

 

Daha güzel, daha sağlıklı, daha temiz bir gelecek dileklerimle Dünya Çevre Haftası’nı kutluyorum.

 

Geri