KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

“Yeni Hayat”

 

Değerli Kalite Dostlarımız,

 

Zaman çok çabuk geçiyor. 2003 yılından bugüne her yıl Bursa’da BUSİAD ve KalDer Bursa Şubesi iş birliği ile düzenlediğimiz kentimizin marka etkinliği Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun 15’incisi için hazırlıklarımız başladı.  14-15 Nisan tarihlerinde Sempozyumumuz bir kez daha katılımcılarını ağırlayacak.

 

Ocak ayı içerisinde yaptığımız basın toplantısı ile sempozyumun temasını kamuoyuyla paylaştık. Sempozyumda son üç yılda; ülke ve dünya gündemleri doğrultusunda sırasıyla “Yolculuk Nereye”, “Mükemmelliğe Yolculuk” ve “Sürdürülebilir Mükemmellik” temalarını ele almıştık. Bu yılki ana temamızı “YENİ HAYAT” olarak belirledik. Temayı oluştururken yola çıktığımız konuları biraz detaylandırarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Hatırlasınız, Tom Hanks’in “Yeni Hayat” adlı filmi 2000’li yılların başında oldukça ses getirmişti. Film ıssız adaya düşen bir kişinin, karşılaştığı yeni yaşam koşullarını öğrenme ve alışma çabasını, hayatta kalma mücadelesi ve başarısını anlatıyordu. Bizim bu yılki tema ile ortaya koymak istediğimiz ise global bir köy haline gelen dünyada; toplumlar olarak evrensel değerleri de dikkate alarak  küreselleşme, rekabet, yükselen teknoloji, akıllı sistemler, değişen çevre koşulları karşısında; bizleri bekleyen kriz ve tehditlere hazırlıklı olmak, yeni kavramlara, yeni gelişmelere hızla entegre olabilmek.

 

Tüm dünya ülkeleri kendilerini bekleyen yeni hayata uyum sağlamak için ekonomisini daha güçlendirmek adına farklı yollar arıyor. Örneğin; birinci, ikinci, üçüncü sanayi devrimlerinin ardından dünyada şimdi;  bilişim teknolojilerini sanayi ile buluşturan Endüstri 4.0 konuşuluyor, ülkeler yatırımlarını bu alana yönlendiriyor.  

 

Çölleşme ile mücadele, dünyadaki tüm ülkelerde ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda büyük önem taşıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından son açıklanan bilgilere göre; Türkiye'mizin % 47 sinin çölleşme riski altında olduğu; çölleşmenin dolaylı olarak küresel ölçekte açlık ve göç gibi büyük problemlerin en önemli sebebi olduğu belirtiliyor. Bu risk karşısında  yasalar, politikalar yeterli mi, yeni politikalara ihtiyacımız var mı, tartışmalıyız.

 

Her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporunun 2016 sıralamasına göre; Türkiye 128 ülke arasında 42. sırada yer alıyor. Üniversite ve sanayi iş birlikleri ile bu sayıyı üst seviyelere taşıyabilecek yetişmiş insan gücü ve kaynaklara sahibiz, yeni politikalarla inovasyon alanında ülke olarak adımızı daha yukarılara taşıyabiliriz.

 

İşte 15. Kalite ve Başarı Sempozyumu’nda; sürdürülebilirlik, ekonomi, rekabet, değişim, eğitim, evrensel değerler, çevre, iklim değişiklikleri gibi konular; bizi bekleyen “YENİ HAYAT”ın ışığında tartışmaya açılacak. İki gün boyunca konusunda uzman konuşmacılar ve etkinliklerle büyük bir paylaşım platformunda bir arada olacağız. Hazırlıkları devam eden programımızı yakında paylaşacağız.

 

Şimdiden 14-15 Nisan tarihlerini ajandalarınıza kayıt etmenizi öneriyorum.

 

Saygılarımla,

Geri