KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:264

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

25. Kalite Kongresi’nden Notlar

 

Değerli Kalite Dostlarımız,

 

15-16 Kasım’da Hilton İstanbul Bosphorus Convention Center’da ‘Yeni Normal’ temasıyla KalDer’in 25. Kalite Kongresi gerçekleşti. Kongreye; iş, bilim, akademi, medya ve sanat dünyasından 1000'i aşkın kişi katıldı. KalDer’in 26 yıllık tecrübesi ve birikimiyle düzenlenen kongrede uzman konuşmacılar farklı konuları ele aldı: Endüstri 4.0, ekonomi, mutluluk, iklim değişikliği ve daha pek çok farklı konuda konuşmacıların paylaştıkları bilgilerle iki gün boyunca bir kalite şöleni yaşadık.

 

Kongrede paylaşılan bilgi ve sunumların her biri ayrı değerliydi. Bir kısmı neredeyse slogan gibiydi, iş dünyasına rehber olabilecek mesajlar içeriyordu. Bazı konuşmacılarımızın sunumlarından notları sizlerle paylaşmak isterim:

 

PwC Almanya, Sürdürülebilirlik Lideri Hendrik FİNK: Şirketler sürdürülebilirlik konusunu maliyet artırıcı bir unsur olarak görüyor, karsız buluyor. Oysa ki böyle bir iş yönetim modeli ile performans iyileşir. Yapılan anketlerde şirket ve vatandaş hedefleri farklılık gösteriyor. ‘Sıfır açlık, kaliteli eğitim, iklim, fakirlik, temiz su’ gibi vatandaşların önceliği olan konular,  şirketlerin önceliği değil. Şirketler sürdürülebilirlik hedeflerinde bu tarz konuları itelememeli; hatta hükümetlerin önceliklerine kulak vermelidir.

 

Borusan Holding, CEO Agah UĞUR: İş ve özel yaşam mutluluğunu birbirinden ayrı düşünemeyiz. Bir şirket, çalışanının şu sorularına yanıt vermelidir: ‘Gurur duyacağım bir şirket mi? Performansımı destekliyor mu? Çalışana değer veren adaletli bir ortam var mı?’ Bu sorulara yanıt veremeyen şirketler nitelikli çalışanı çekemez. Günümüz iş dünyasında artık performans ölçmek yerine potansiyeli ölçmeye yoğunlaşıyoruz.

 

Psikiyatr DR. Ümit YAZMAN: Bugünkü modern insanın mutsuzluğunun en önemli nedeni ‘kaygı’dır. Kaygıyla yaşayan mutlu olamaz.  Mutluluk sadece ve sadece yaşadığınız anla ilgilidir. O ana neyi katabiliyorsanız kazancınız odur. Freud’un dediği gibi “seveceksin ve çalışıp üreteceksin.”

 

Sabancı Üniversitesi, Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür DEMİRTAŞ: 2040’a kadar dünya inanılmaz gelişmelere gebe. Gelişmekte olan ülkelerin az bir kısmı üst lige çıkacak. İş gücü ihtiyacı robotlaşma ile azalıyor. Robotlaşacak iş alanları ve mesleklerden bazıları; banka, kasa, resepsiyon, market, taksi, şoförlük, güvenlik hatta aşçılık. Türkiye genç beyinlere sahip, yazılım sektörü yatırım için değerlendirilebilir.

 

KordSA Global, CEO Cenk ALPER: Ne kadar iyi strateji kurarsanız kurun, ekibinizi işe dahil edemediğinizde sonuç başarısızlık olur. Çalışanı motive etmeli, başarısını ödüllendirmeli. Bonus sistemi bu yüzden önemli. Bu artık yeni bir normal.

 

CNN Türk, Meteoroloji Editörü Bünyamin SÜRMELİ: İklim değişikliği ahlaki ve etik bir problem. Çünkü dünyanın belli bir kapasitesi var ve biz maksimumu istiyoruz.

 

Pegasus, CEO Mehmet Tevfik NANE: Yeni değişen ortamlarda eski şekilde iş yapamazsınız. Hedef kitle değiştiğinden aksiyon da değiştirilmelidir.

 

Kongrenin ikinci gününün Bursa için özel bir anlamı vardı. Kentimizi gururlandıran başarılar yaşadık: Doğu Pres firmamız EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 4 Yıldız Belgesi; Bürosit firmamız EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız belgesi almaya hak kazandı. 2016 Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nün sahibi Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu oldu. Kurumlarımızı başarıları için bir kez daha kutluyorum.

Saygılarımla,

Geri