KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

“Kaliteli Zaman Geçirmeli”

 

Alman Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Goethe “Yaşamaya zaman ayırın, zira zaman bunun için yaratılmıştır” demektedir bir sözünde.

 

Hepimizin günde eşit olarak; 24 saati, 1440 dakikası, 86400 saniyesi vardır. Bu zamanı her birimiz, bir günde farklı davranışlarla tüketiriz. Yerine konulmasının, geri döndürülmesinin, saklanılmasının ya da satın alınmasının mümkünü yoktur.

 

İş dünyası sıkça ‘zaman yönetimi’ kavramını kullanmaktadır. Başarılı kurumların, bireylerin etkin bir zaman yönetimi için yapılacaklar listesi, öncelik sırası ve işlerin doğru şekilde tamamlanmasıyla ilgili kontrolleri mutlaka vardır. İşler planlamaların dışına çıkıp, yolunda gitmediğinde ‘zaman’ boş yere harcanmış kabul edilir.

 

İş kalitesi kadar yaşam kalitesi de önemlidir. İş ortamlarında titiz bir şekilde zaman yönetimi uygulanırken, iş bittikten sonra özel yaşamlar başladığında zamanı nasıl kullanırız, neler yaparız? Tamamen dış mekanlarda mı yoksa ev ortamında olmak mıdır kaliteli zaman geçirmek? Önemli ve öncelikli olanı; sizin ne istediğiniz, iş sonrasındaki aktivitelerinizin size keyif vermesidir. Bunun da bir dengesi vardır elbette ki.

 

Bize kalan zamanları bedensel, zihinsel, ruhsal açıdan kendimizi zenginleştirmek için etkin kullanmalıyız. Aksi halde sıkıntılı ve bunaltıcı bir yaşam kurmuş oluruz. Serbest zamanımızı ne kadar doğru kullanırsak o kadar dinlenme fırsatı buluruz. Dinlendikçe çevremizle daha sağlıklı bir iletişim kurar, yaşamla daha barışık oluruz.

 

Başıboş zaman alışkanlıkları edinmek yerine; spor, sanat, hobi, kitap okumak, müzik dinlemek, film izlemek, seyahat etmek gibi etkinliklerle sevdiklerimizle, ailemizle zaman geçirerek kendimiz için kaliteli zamanlar yaratabiliriz. Yoğun iş tempolarında oldukça kısıtlı olan zamanı düzenli uyku, düzenli beslenmek, dinlenmek amacıyla kullanırken tercih etmediğimiz durumlara HAYIR diyebilmeliyiz. Sadece iş yaşamında değil, özel yaşamda da faaliyetlerimizle, iletişimlerimizle sürdürülebilir olmayı seçmeliyiz.  

 

Zaman pahalıdır ve kıt bir kaynaktır. Daha sağlıklı bir yaşam için herkesin dinlenebileceği ortamlara ve zamana ihtiyacı var. 2016’nın ilk yarısı biterken, yaz tatilinin başladığı bu dönemde “kaliteli zamanlar” geçirebileceğiniz güzel günler diliyorum.

Saygılarımla,

 

 

Geri