KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

“Tedbirle Görülür Dünyanın İşi”

 

Değerli Kalite Dostlarımız,

 

Yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz doğal çevrenin korunması amacıyla, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla; 5 Haziran günü, Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Ülkemizde ise 1978 yılında alınan kararla 5-11 Haziran tarihleri arası Çevre Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır.

 

Ülkemiz genelinde bu haftanın temasına istinaden düzenlenen etkinlikler gibi, KalDer Bursa Şubesi Çevre İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Grubumuzun organizasyonunda her yıl olduğu gibi  bu yıl biz de  bir etkinlik gerçekleştiriyor olacağız. 02 Haziran Perşembe günü BTSO Konferans Salonu’nda “İş Güvenliğinde Liderlik ve Güvenlik Kültürü Oluşturmak” konusuyla düzenleyeceğimiz panelimizde uzmanlar bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaklar.

 

Uzmanlık grubu üyelerimiz panelimizin içeriğini oluştururken “İNSANİ” değerlerin, “YAŞAM”ın korunmasından yola çıkarak bir program akışı hazırladılar.

 

Tüm çalışanların ve iş verenlerin yakından bildiği gibi; iş sağlığı ve güvenliği, işyerinde oluşabilecek tehlike ve olumsuz sağlık şartlarından çalışanların korunması amacıyla uygun ortam koşullarının yaratılması, gerekli tedbirlerin alınmasının bütünüdür. Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte iş kazaları, işyeri güvenliği, meslek hastalıkları gibi önemli sorunlar ortaya çıkmış ve bunlar için çözüm ve tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalar önem kazanmıştır. Bu konuda; işverenin de çalışanın da yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Her şeyin merkezine İNSAN’ı koyarken; çalışma koşullarının da mükemmel olması için sürekli iyileştirme ve geliştirme çabası içerisinde olmak büyük bir sorumluluktur.

 

Bursa gibi sanayinin yoğun olduğu kentlerde; kullanılan hammaddeler, ekipmanlar, üretim kapasitesi gibi nedenlerle iş güvenliği oldukça öne çıkan ve yakın takip edilen bir süreç. İhmalin söz konusu olamayacağı bu alanda iş güvenliği kültürü oluşturmak için kendine ve çevreye saygı duyarak talimatları yerine getirmek hayati önem taşıyor. Her iş verenin çalışanlarından sorumlu olduğu gibi, her  çalışan da diğer bir çalışma arkadaşının iş güvenliğinde sorumluluk sahibidir.

 

17. yüzyılda yaşamış halk şairimiz Karacaoğlan’ın, bir şiirinde “Tedbirle görülür dünyanın işi” diyerek dikkat çektiği gibi tedbiri elden bırakmamak önceliğimiz olmalı. Panelin tüm katılımcılara faydalı olmasını diliyorum.

 

Haziran ayının birkaç önemli yanı daha var. Hem okulların kapanıp yaz tatilinin başladığı bir dönem hem de babalar günü bu ay kutlanıyor. Okulların kapanmasıyla birlikte tüm veli, öğretmen ve öğrencilerimize keyifli ve öğrenmenin hep sürdüğü bir tatil diliyorum. Diğer yandan tüm babaların bu özel gününü kutluyorum. Büyüklerimize sağlığında zaman ayırıp, daha çok birlikte olmanızı dilerim…

 

Saygılarımla,

Geri