KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:262

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Uğurlu 13 Yıl

 

Bazı kültür ve inanışlara göre 13 sayısı uğursuz kabul edilir. Ne mutlu ki bu inanışın aksine 13 bize uğur getirdi ve 2003 yılında çıkılan yolculuğun (Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun) 13’üncüsünü de başarıyla tamamladık. Bu 13 uğurlu yılın arkasındaki en önemli güç;  bir sivil toplum kuruluşu olarak KalDer’in ardında bıraktığı 25 yıllık birikim ve güven.

 

Sempozyum kelimesini Türk Dil Kurumu “bilgi şöleni” olarak tanımlıyor. 13 yıllık serüveninde geriye dönüp baktığımızda sempozyumu, bizim de“şölen” diye ifade etmemiz yanlış değil. Uzun bir ön hazırlık dönemi, iki gün süresince sunulan farklı etkinlikleri ve Bursa’daki pek çok kurumu ortak bir amaç için buluşturmasıyla; organizasyonumuz uzun zamandır Bursa’nın bir markası.

 

Sempozyumun detayı e-bültenimizde yer alıyor ben sizlere, konuşmacılarımızın paylaştığı bilgilerden kısa notlar aktarmak istiyorum:

 

Hazım Kantarcı:Sanayide teknik eleman boşluğu, diğer yandan binlerce üniversite öğrencisi ve işsiz var. Son yıllarda Avrupa topluluğu sosyal devletten müteşebbis şirketlere dönüşmeye başladı. Üretim yerine hizmet ve teknoloji sektörleri büyüyor. Türkiye bu alanda fırsat yaratabilir.

 

Prof. Dr. Yusuf Ulcay: Ülkemizde kalkınma planlamalarında eksiklikler doğru tespit edilmiş ama kaynaklar daha doğru planlanmalı. Eğitimde sorunların çözümü için önceliklendirme yapılmalı. Okul öncesi eğitim ve ilkokul eğitimine ve eğitim ailede başladığı için aile içi eğitime  önem verilmelidir.

 

Burak Özer: Yıllık 1,6 milyar dolar araştırma geliştirme bütçemiz, 5 yerde araştırma geliştirme fasilitesimiz var. Kendi dışımızda konuları da araştırıyoruz, çünkü kurumumuz sektöründeki pek çok ilki gerçekleştirmiştir: İlk bilgisayar, ilk mouse, ilk ethernet kartı gibi…

 

Özcan Yüksek: Birisine yardım ederken nasıl çıkar düşünülmüyorsa firmalar da bu şekilde sosyal projeler geliştirerek “doğadan aldığını geri verme” felsefesini benimseyebilir. Yaptıklarımız kadar yapmadıklarımız da evrende sonuç doğurur, bu yüzden sorumluyuz.

 

Cüneyt Ağca: Stratejik planlarımızı 5 yıl ve uzun vadeli olarak iki şekilde planlıyor ve tüm çalışanlarımızı dahil ediyoruz. Dinamik bir dünyada yaşadığımız için her yıl, yılda bir kez gözden geçiriyoruz.  Hedefimiz müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak ve 9 yıldır bu konuda lideriz ama orada durmak kolay değil.

 

Selçuk Kılıç: Şirket, bölüm, kişi hedefleri şeklinde planlamayla performans sonuçlarını kolaylıkla ölçebilirsiniz. Temelde stratejik planlamaların hayata geçirilmesinin temel noktası performans sistemi ile ilişkilendirmektir.

 

Dr. Meriç Bebitoğlu: İş modeli önerimiz; herkes kendi sektöründe yenilikler yaparsa iyi bir açılım sağlar. Profesyoneller sektöründen memnun değilse sevdikleri işi yapmak için yola çıkmalı.Sektör değiştirmek zor değil, cesaret  verecek çok örnek var. Bazı kişiler girişimci olarak, bazıları da profesyonel olarak başarı elde eder.

 

Veysel Berk: Aynı tazelikte aynı berraklıkta, aynı kalitede, aynı lezzette, aynı temiz bardaklarla çay fikri ile yola çıktık. Çaycı’yı açarken “batacaksın” dediler ama 1 haftada 3000 kişinin girdiği bir mağaza açmayı başardık. Bunun için sürekli ar-ge yaptık, ödeme sisteminden, hijyene kadar yeni formüller geliştirdik.  Korkmamak gerek, bir sürü hata yaparsın ama birisi doğru olur ve o da “icat” olur.

 

Sempozyumda emeği geçen herkese; KalDer takımına, konuşmacılarımıza, sponsorlarımıza ve kalite dostlarımıza teşekkürlerimi sunarken, paylaşılan tüm bilgilerin katılımcılara yararlı olmasını diliyorum. 14. Kalite ve Başarı Sempozyumu’nda görüşmek dileğiyle…

 

Saygılarımla,

Geri