KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

İş Yerinde Değişimin Adı; Eğitim

Değerli Kalite Dostlarımız,

İş yaşamı oldukça hızlı ilerleyen, değişim gösteren bir yapı.  İşinizle, mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip etmek bir zorunluluk. Küreselleşen dünyamızda sadece bulunduğunuz bölgeyi değil, dünyadaki yenilikleri de takip etmek zorundasınız. Bunun pek çok yolları var. Bu yöntemlerden birisi de işyerlerinde eğitim çalışmalarını planlı bir şekilde sürdürmek.

 

İş hayatında eğitimin önemini bugün hem çalışanlar hem de şirketler kavramış durumda. Üniversite ya da meslek okullarında alınan eğitimlerin bir süre sonra güncellenmesi, çalışanların sektörel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olması sadece çalışana değil, şirketin geleceğine, verimliliğinin artmasına büyük katkı sağlıyor. Görevi fark etmeksizin tam zamanlı çalışan işçilerin, sahada olan personellerin, firmanın genel hizmetlerini yürüten çalışanların, üst düzey yöneticilerin kendilerini geliştireceği eğitim hizmetleri almaları mümkün.

Neden iş yerinde eğitim önemli?

Eğitime önem veren şirketlere baktığımızda temelde bazı sonuçlar karşımıza çıkmaktadır:

-          Eğitime katılan çalışanlar daha motive olur, çalıştığı kurumu sahiplenir.

-          Çalışan kendi geleceğine yatırım yapıldığına inanır.

-          Çalışanların niteliği, becerisi, mesleki başarısı artar.

-          Hatalar ve maliyetler azalmaya başlar.

-          Kurum yeni iş yapış şekilleri kazanır.

Eğitimlere katılıp kendisini geliştiren çalışanlar arasından kurumlar yeni yöneticiler, liderler kazanır.

Kurumsal şirketlerin yıllık planlamalarla eğitimlere önemli bütçeler ayırdıklarını gözlemleyebiliriz. Madalyonun diğer yüzünü incelediğimizde ise henüz büyüme aşamasında olan şirketlerin  eğitim faaliyetlerine daha çok ihtiyaç duydukları halde bu konuyu bir tasarruf unsuru olarak değerlendirdiğini görüyoruz. Bu davranış haliyle şirketlerin  kurumsal gelişimlerine engel olabiliyor. Henüz kurum içi eğitim planı yapmamış şirketlerin bir an önce bu eksiği fark edip iyi bir planlamayla eğitim çalışmalarına geçmesi gerekli.

Kurumunuzda planlayacağınız eğitimleri güvenilir, nitelikli iş ortakları ile gerçekleştirmek ise oldukça önemsenmesi gereken bir durum. Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da ne yazık ki ülkemiz bilgi kirliliği yaşıyor. Dikkat edilmediğinde alınan eğitim kağıt üstünde kalabilir.

 

KalDer olarak temel faaliyet alanlarımız arasında yer alan ‘eğitim’ konusunu geçmişten bugüne her zaman önemsedik ve iş dünyasının ihtiyaçlarını yakından takip etmeye çalıştık. Kurumların eğitim faaliyetlerinde KalDer’i tercih etmesinin nedenlerini tecrübe, uzman kadro ve bilginin her zaman güncellenmesi şeklinde sıralayabiliriz.

Son söz

Nitelikli çalışanlarınızı kaybetmemek, bilgi ve becerilerini arttırarak geleceğinize yatırım yapmak için;

-          Eğitim faaliyetleri  her zaman öncelikleriniz arasında yer almalı.

-          Eğitim faaliyetleri sürdürülebilir olmalı.

-          Çalışanların gelişimini takip için mutlaka kayıtları tutulmalı.

-          Yıllık takvim planlanmalı

-          Bir eğitim bütçesi ayrılmalı.

-          Uzman iş ortakları ile çalışılmalı.

Değerli dostlarımız içinde bulunduğumuz Kasım ayı Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Yüce Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 76. yıl dönümü. Yıl dönümünde Ata’mızı saygı ve özlemle anıyoruz.

Saygılarımla,

Geri