KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Erdal Elbay

KalDer Bursa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

Değerli Kalite Dostlarımız,

 

Öncelikle Kurban Bayramı’nızı içtenlikle kutluyor; sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı, keyifli, güzel bir bayram diliyorum.

 

BTSO işbirliğinde düzenlediğimiz Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı için 23 Ekim’de sizlerle birlikte olacağız. Konferansın detaylı programını bülten içerisinde bulabilirsiniz. Bu yazımda konferansımızın ana konusu olan “sürekli iyileştirme” kavramından ve öneminden bahsetmek istiyorum.

 

Neden sürekli iyileştirme?

 

Toplam Kalite Yönetimi’nin temel prensiplerinden birisi “sürekli iyileştirme” ilkesidir. Günümüz şartlarındaki rekabet ortamı hem kurumlarımızı hem de bireyleri değişim için zorunlu kılmakta, bunun yolu da “sürekli iyileştirme”den geçmektedir.

 "Sürekli İyileştirme"  yani Kaizen; Japoncada Kai (Değişim) ve Zen (daha iyi) kelimelerinden  oluşmaktadır. Kaizen; İkinci Dünya Savaşı’nda her şeyini kaybetmiş fakat bugün güçlü bir ülke olan Japonya’nın dünya üzerindeki rekabet gücünün kaynağıdır.

Japon yönetim uzmanı Masaaki Imai, Kaizen adlı kitabında şöyle diyor : Kaizen' in özü basit ve açıktır: Kaizen ''iyileştirme'' demektir. Kaizen yöneticilerden işçilere herkesi içeren sürekli iyileştirmedir.  Kaizen felsefesi işyerinde olsun, sosyal ilişkilerde veya aile yaşantısında olsun, yaşam tarzımızın sürekli iyileştirilmesi gerektiğini söyler.

 

Kalite kavramlarının iş dünyasında uygulanmasının yanında, yaşam kalitesinin artışına katkı sağlayacağını her zaman vurguluyoruz. Masaaki Imai’nin de belirttiği üzere Kaizen sosyal yaşantı için de uygulanması gereken bir kavram.

 

Hiç bir çalışma yeni bir iyileştirme yapılamayacak kadar mükemmel değildir. İyileştirme fırsatlarını araştırmak o işte görev alan çalışanların ve yöneticilerinin sorumluluğudur. Bu bilincin bir kurum kültürü olarak kabul görmesi çok önemli.  İyi bir performans, pozitif hedeflere ulaşmış sonuçlar için sürekli iyileştirme kurumda doğru tanımlanıp yapılandırılmalı ve bir sistem olarak kabul görmelidir.

 

Sürekli iyileştirme için birkaç önemli konuyu vurgulamak gerekirse;

-         Her çalışan sürekli iyileştirmeyi hedef almalı,

-         Çalışanlar sürekli iyileştirme çalışmalarında desteklenmeli,

-         Hedeflere ulaşma yolunda değerlendirme çalışmaları yapılmalı,

-         Yürütülen bu çalışmalar için kaynak ayrılmalı ve iş planları hazırlanmalıdır.

 

Üretim, hizmet kalitesinin, çalışan motivasyonunun artması, kurumun sürekli gelişimi, sürdürülebilir hizmetler ve en önemlisi tercih edilebilir olmak için “sürekli iyileştirme” olmazsa olmaz. Konferansımızda profesyoneller bu yolda neler yaptıklarını örneklerle paylaşacaklar. Bizler de merak ve heyecanla sunumları dinlemeyi bekliyoruz. Konferansımızda paylaşılacak bu bilgilerin kuruluşlarımıza yol gösterici ve verimli olmasını diliyor, işbirliğinde düzenlediğimiz BTSO’ya ve konuşmacılarımıza katkıları için teşekkür ediyorum.

 

Saygılarımla,

Geri