KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:264

Konferans Programı

08.45-09.45 Kayıt
09.45-10.10 Açılış Konuşmaları / Kemal Kurdaş Salonu
10.10-10.40 Denizli 112 Acil Servisi - Deniz Yıldızı

Ambulanslarda çalışan güvenliği ile ilgili sıkça karşılaşılan tehlikeler, kuruluşun iyileştirmeye açık öncelikli konusu olarak ele almıştır. 112 hizmetlerindeki tüm ambulanslarda 13 ayrı konuda tehlikeleri azaltmaya yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. İyileşme sonrası çalışanların ambulansları güvenli bulma durumunun % 43 oranında arttığı görülmüştür.

İletişim ve Kayıt: KalDer Ankara Şubesi


Tel: 0312 447 48 68 Faks: 0312 447 48 32
E-posta: ozlem.uncu@kalder.org

Adres: Uğur Mumcu Caddesi Kız Kulesi Sokak No:21/6 GOP Ankara


Konferans Kayıt Bedelleri
 
  KalDer Üyesi

 Potansiyel

Üyeler

14 Eylül’e kadar 130 TL 150 TL
15 Eylül-5 Ekim 140 TL 160 TL
6 Ekim sonrası 150 TL 170 TL

Kayıt formu için tıklayınız

10.40-11.00 Çay ve Kahve Arası

11.00-12.00 Paralel Sunumlar

Kemal Kurdaş Salonu

A Salonu B Salonu

Türk Traktör- Aktif Ateş Kalite Çemberi

Ekip, yaklaşık 400 kg ağrılığında olan komplenin devirme operasyonu esnasında düşme olasılığını, “operatör hatasını engelleyen” poka yoke çalışması ile; değer yaratmayan faaliyetleri, tezgahta yapmış oldukları değişiklikler sayesinde ortadan kaldırmıştır. Çalışma ortamındaki yoğun forklift hareketlerinin oluşturduğu güvensiz alan bariyer çalışması ile güvenli çalışma alanına çevrilmiştir.

Erdemir - Beyaz Çelik Kalite Çemberi

Kalay hattı kaynaklı müşteri şikâyetleri içinde %33'lük oranla ilk sırada yer alan siyah toz problemi iyileştirme konusu olarak belirlenmiştir. Kusura yol açan etkenleri kalıcı bir şekilde ortadan kaldıracak çözüm yöntemleri ortaya konulmuştur. Çalışma sonrasında siyah toz kaynaklı müşteri şikâyetleri sıfıra indirilmiştir Çözümlerin kalıcı olması için yapılan standartlaştırma çalışmaları ile iyileştirme tamamlanmıştır.

Seçil Kauçuk - Bilgi Kalite Çemberi

Konfeksiyon Bölümünde üretilen hazne contasının kaynak bölgesinde meydana gelen açma problemlerinin çözümüne yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ara kaynak hamurunun temin metodunun yanlış olduğu tespit edilmiştir. Hamurun yapışkanlık özelliğinin azalmasına neden olan “hamuru antitak sıvısında geçirme operasyonu” iptal edilmiştir.

Boytaş Mobilya - Magazin Ünitesi Arıza Sayısı Düşürme Kaizeni

AA sınıfı makinalarda oluşan arızalar içerisinde %52,7 lik bi paya sahip Kenar İşleme hatlarındaki arıza sayılarını düşürmek için kaizen ekibi oluşturulmuş ve Odaklanmış (10 adım) Kaizen yaklaşımı ile arızalar %58 oranında düşürülmüştür. Yapılan iyileştirmeler ile yıllık ortalama 130 saatlik bir kayıp zaman üretime kazandırılmıştır.

Evyap - Sorun Değil Çözüm Üretiyoruz

Kozmetik Üretim hatlarında, şampuan dolum ve ambalajlama makinesinde farklı ambalajlı ürünlerde ambalaja özel makine parçalarının sökme ve takma işlemleri zaman kayıbına neden olduğu gözlenmiştir. Kapak kalıplarının format değişim sürelerinde iyileştirme yapılarak kayıp zaman azaltılmış ve işçilik maliyetlerinde tasarruf sağlanmıştır.

BSH Bosch Siemens Ev Aletleri - Satisfaction Kaizeni

Dondurucusu üstte olan buzdolabı modellerinde dondurucu küvette şok gözü kapağının takıldığı kanalda döküm sonrası deformasyon meyadana geldiği belirlenmiştir. Küvet çekiminde dondurucu bölümü için plastik alanı arttırılarak bu bölgenin kalınlığı arttırılmıştır. Döküm kalıbında kanal için maça ilavesi yapılarak sıcaklıkla deformasyona karşı destek oluşturulmuştur.

12.00-13.00 Öğle Yemeği

13.00-14.10 Paralel Sunumlar

Kemal Kurdaş Salonu

 A Salonu  B Salonu
Viko Elektrik - Grup Çevrim

Grup Çevrim, preshane bölümündeki üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla kurulmuştur. Çalışmada, yaratıcı problem çözme tekniği olan TRİZ metodolojisi kullanılmıştır. Takım çalışması sonucunda çevrim sürelerinin %27 oranında düşürülmesiyle üretim kapasitesinin artması ve yaklaşık 300.000 TL maliyet avantajı sağlanmıştır.

Uşak Defterdarlığı - Karun Kalite Çemberi

2010-2011 yıllarında gayrimenkul devir ve iktisabında bulunan mükelleflerin tespiti yapılmış, kendilerine davet gönderilen 1600 mükellefin 1507'si eksik ödediği tapu harcını gönüllü uyum çerçevesinde gecikme faizi ile birlikte ödemiştir. Çalışma sonucunda 1.115.376 TL ek tapu harcı tahsilatı yapılmıştır. 21.000 TL posta masrafından tasarruf sağlanmıştır.

Boytaş Mobilya - Döşeme Süreci Akış Süresi Azaltma Kaizeni

Boytaş 4 Sandalye İşletmesinde sandalye üretim hattı döşeme bölümü akış süresini %25 oranında düşürme amacıyla kaizen ekibi kurulmuştur. Ayrı ayrı tezgâhlarda yapılan işlemler bant üzerinde sürekli parça akışı prensibine göre yeniden dizayn edilmiştir. Çalışma sonucunda %39luk bir iyileşme gerçekleştirilmiştir.

Hugo BOSS - Mazi ile Müzari Kalite Çemberi

Kalite Çemberinin yapmış olduğu iyileştirmeyle çalışma başlangıcında rapor takibi zor olan kumaşlarda %1,8 olarak hedeflenen hata oranının %0 olarak gerçekleştiği görülmüştür. Rapor takibi zor olan kumaşlarda ancak 3 operatör ile dengelenebilen “peto dikme” hücresi, çalışmanın sonucunda her tür kumaşta 1 operatör ile dengelenebilir hale gelmiştir.

Ficosa Otomotiv - “0" Hata Kalite Çemberi

Ekip, üretim prosesi ve üründeki hataları ayrıntılı olarak incelemiştir. Çalışma esnasında kaliteyi etkileyen riskler tespit edilmiştir. Tüm bu riskler için karşı önlemler alınarak hedeflenen zamanda müşteride “0 hata”, iç hata oranında %94 azalma ve verimlilikte %23 artış sağlanmıştır. Ekip toplamda 71.655 €/yıl kazanç sağlamıştır.

Kabel Kablo - İzole Canavarları Kaizeni

Ekip, “İzole Çıkık Hatasının İyileştirilmesi” konusunu seçerek çalışmasına başlamıştır. Birbirini kilitleyerek montajı yapılması gereken kablo uçlukları ve plastik izolelerin elektriksel olarak doğrulanamayan mevcut yuva yapısı değiştirilip, kilitleyip kilitlemediği doğrulanabilir hale getirilmiş ve hata akıtılmamıştır. 2011 yılında 550 ppm olan hata tipi 2012 yılı itibari ile 0 ppm'e indirilmiştir.

14.10-14.30 Çay ve Kahve Arası

14.30-15.30 Paralel Sunumlar

Kemal Kurdaş Salonu

A Salonu B Salonu
Hema Endüstri - Çınar Kalite Çemberi

Ekibin amacı, hurda oranlarının düşürülmesidir. Sonuç olarak 6370 ppm olan hurdalarımızı 2011 yıl sonunda 1650 ppm'e kadar düşürülmüştür. Hem hurda oranlarının düşürülmesi hem de yapılan proses iyileştirmelerinden elde edilen toplam kazanç ise 351.354 €/yıl olarak gerçekleşmiştir.

Seçil Kauçuk - Çözüm Avcıları Kalite Çemberi

Ekip üyeleri, kazan filtre ara hortumundaki hataların toplam %76'lık k ısmını şek il bozuk luğu ve açmalar ın oluşturduğunu tespit etmiştir. Ürün çıkarma yönteminin fire miktarına etkisinin olup olmadığı izlenmiş ve yapılan gözlemler sonucu ürün çıkarma yönteminin değiştirilmesi sonucu fire oranı %8,25'ten % 4,6 oranına düşürülmüştür.

Schott Orim - Grup Bepanthen

Ekip, Cugher 1-2 baskı prosesinde, makine ve operatör hareketlerini inceleyen bir faaliyet analizi yapmıştır. Çalışma sonucunda makine setup sürelerinde % 7.8 iyileşme, Arızi duruşlarda % 29.3 iyileşme, süre kayıplarının minimize edilmesi ile beraber makine kapasitesinde % 13.6 iyileştirme sağlanmıştır.

ODTÜ GVO Mersin İÖ Okulu - Hisseden Çocukla Başarıya Yolculuk

Yaşam boyu gelişen duygusal zeka için okul öncesinde yapılan çalışmada, “duygusal zeka gözlem formu”ndan elde edilen puanların %10 artması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, öğrencilere uygulanan ön test puanlarında %40, veli ve öğretmenin değerlendirdiği “Duygusal zeka gözlem formu”ndan elde edilen puanlarda %15 artış gözlemlenmniştir.

 

Türk Traktör - Gövde Analiz Kaizeni

Ekip çalışması sonucunda, iki ayrı operasyonda 8 ayrı tip parçanın üretildiği ve 7 adet işleme merkezinin kullanıldığı redüktör kovanı hattında, verimsizlikler ve kayıplar ortadan kaldırılmıştır. Ekibin yaptığı çalışmalar sonucunda elde edilen işçilik verimliliği artışının yanında, üretimi karşılamakta yaşanılan

15.30-15.50 Çay ve Kahve Arası

15.50-17.00 2012 Kalite Çemberi ve Kaizen Ödül Töreni

Geri