KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:264

Elife Aslan GÜNAY

KalDer Bursa Şubesi

Çevre ve İş Güvenliği Uzmanlık Grubu Üyesi

Borçelik İnsan Kaynakları & Kalite Sistem Yetkilisi

 Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik

 

Sera Gazları: Yüzyıllardır dünyanın ısısının dengede kalmasına yardımcı olmuşlardır. Fakat insan oğlunun sanayi devriminden itibaren üretim, ısınma ve ulaşım gibi amaçlarla çok miktarda fosil yakıtlar kullanması nedeniyle sera gazlarının aşırı miktarda arttığı tespit edilmiştir.

Kyoto Protokolü’yle 6 adet sera gazı kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. 

 

  • Karbon dioksit (CO2 )
  • Metan (CH4 )
  • Diazot monoksit (N2O)
  • Hidroflorokarbonlar (HFCs)
  • Perflorokarbonlar (PFCs)
  • Kükürt heksaflorid (SF6 )

 

Ülkemizde iklim değişikliğiyle mücadele alanında son gelişmeler ümit vericidir.  Son olarak yayınlanan Sera Gazı emisyonlarının Takibi Hakkında  Yönetmelik iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında  önemli bir hamle olup ulusal sera gazı emisyonlarının önemli bir kısmını oluşturan elektrik ve buhar üretimi, petrol rafinasyonu, petrokimya, çimento, demir-çelik, alüminyum, tuğla, seramik, kireç,kağıt ve cam üretimi gibi sektörlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının tesis seviyesinde izlenmesi, doğrulanması ve raporlanmasına dair yöntem ve hususları düzenlemektedir.

 

Yönetmelik kapsamında oluşturulan doğrulama sistemiyle tesis bazında hazırlanmış olan emisyon raporları, yerinde inceleme yapılarak doğruluğunun kontrolü sağlanacak. Yönetmeliğin uygulanmasıyla tesis bazında sera gazı emisyonlarına ilişkin şeffaf, doğru, karşılaştırılabilir, tam ve tutarlı veri ve bilgi üretimi sağlanacaktır.

 

Yönetmelik kapsamındaki tesisler, her yıl düzenli olarak izleme, doğrulama ve raporlama sürecine tabi olacağından ve her yıl  Bakanlığa gönderilecek olan sera gazı emisyon raporları tesislerin bir önceki yıl gerçekletirdikleri faaliyetler sonucunda oluşan emisyonlarının miktarını içerecektir. Tesislerin raporlama yükümlülükleri 2016 yılında başlayacaktır. 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleşen emisyonları içerecektir.

 

 EK-1’deki listede yer alan faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesine, doğrulanmasına ve raporlanmasına dair usûl ve esasları düzenleyen yönetmelik 25.04.2012 tarihinde 28274 saylı resmi gazetede yayınlanmıştır.

 

Hesaplama

Hesaplama aşağıda verilen formül ile yapılmalıdır:

Emisyon Miktarı = Faaliyet verisi × emisyon faktörü × oksidasyon faktörü

 

Faaliyet verisi (kullanılan yakıt, üretim hızı gibi) tedarik verisi veya ölçüm şeklinde izlenmelidir.

Bakanlıkça kabul edilen emisyon faktörleri kullanılmalıdır. Faaliyete özgü emisyon faktörleri bütün yakıtlar için kullanılabilir. Önceden belirlenmiş olan emisyon faktörleri, ticarî olmayan yakıtlar (lâstikler gibi atık yakıtlar ve sınai proses gazları) dışında kalan bütün yakıtlar için Bakanlığın uygun görüşü üzerine kabul edilebilir. Rafineriler için Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından belirlenmiş olan emisyon faktörleri, Bakanlığın uygun görüşü üzerine kabul edilebilir.

Her bir faaliyet, tesis ve yakıt için ayrı bir hesaplamada bulunulacaktır.

 

sera gazı emisyonlarının takibi hakkında Yönetmelik www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/04/20120425-6.htm

 

Geri