KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:262


Bahar Kanlıoğlu
KalDer Bursa Şubesi
Çevre ve İş Güvenliğinde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

ÇEVRESEL FELAKETLER

Çevre Felaketi, doğadaki çeşitli unsurlar ile onlarla dolaylı ya da dolaysız olarak ilgili başka unsurlara insan eliyle verilen zarara bağlı gelişen felakettir.

Doğal kaynaklı felaketlere ise doğal felaketler denir.

Doğal Felaketler: Seller, depremler, volkanik patlamalar, yıldırım, vs.

Küresel Çevre Felaket ve Tehditleri

Küresel Isınma : II. Dünya Savaşı sonrasında dünya nüfusu 2 kat, buna karşılık enerji kullanımı 4 kat artmıştır. 1958 yılında atmosferdeki 315 ppm/m3 karbondioksit oranı 2004`te 379 ppm/m3 olmuştur. ABD dünya nüfusunun %4`üne sahipken karbondioksit üretiminin %25`ini gerçekleştirmektedir.

The Observer gazetesinin Şubat 2004`te yayımladığı Pentagon`a ait Küresel Isınma Raporu`na göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde Avrupa`da birçok kıyı kenti sular altında kalacaktır. Guardian gazetesinde 2004 yılında yer alan küresel ısınma haritasına göre bundan en az etkilenen bölgeler Türkiye ve Ortadoğu ile kıyı kesimleri hariç Kuzey Afrika`dır. Bununla birlikte Türkiye meteoroloji kurumunun verilerine göre Türkiye`de 2007 yılı yaz dönemi sıcaklıkları bakımından son 78 yılın en sıcak yazı yaşanmaktadır.

Endüstriyel ve Tarımsal Felaketler


Bhopal felaketi (1984)

ABD`de The Dust Bowl (1934-1939)

Japonya, Minamata`daki cıva zehirlenmesi.

Itai-itai felaketi, Japonya`da kadmiyum zehirlenmesi

Papua Yeni Gine`de mayınlama işleminden ötürü Ok Tedi nehir sisteminde hasar.

Destruction of the old growth forests

EPA Superfund sites in the Birleşik Devletler

AZF Toulouse kimyasal fabrikasında patlama (2001)

2005 Jilin kimyasal tesisinde patlama

Love Canal Toksik atık bölgesi

Nükleer Felaketler

Alamosa Nehri`ne Summitville maden ocağından siyanür, ağır metller ve asit karışması sonucu 17 millik alandaki tüm deniz yaşamının yok olması.

California Dunsmuir yakınlarındaki Sacramento Nehrine 20.000 galon miktarında ölümcül kimyasallar (metam sodyum, tradename Vapam) karışması sonucu 38 millik alandaki deniz yaşamının yok olması.

- Hiroşima ve Nagasaki`ye atılan atom bombaları
- Çernobil kazası
- İngiltere`de Windscale reaktör çekirdeği tutuştu. Özellikle iyodin-131’in kazanın olduğu merkezden 150 km’lik yarıçaplı daire içinde et ve süte karıştığı görüldü. (1967)
- Three Mile Island ABD-Pennsylvania-Harrisburg’da Three Mile adası kazası olarak bilinen kazada çekirdek erimesi sonucu iyot 131 kaçağı oldu. (1979)
- Japonya`da Tokaimura Nükleer Santral kazası sonucu 49 işçi yüksek radyasyon aldıkları nedeniyle tedavi altına alındı. Santral civarında yaşayan 310 bin kişi evlerinden dışarı çıkarılmadı, 10 kilometrelik bölge yasak ilan edildi. (1999)

Petrol Sızıntısı
- Amoco Cadiz :Tarihteki 5.büyük petrol sızıntısına The Amoco Cadiz adlı süper tanker yol açmıştır. 16 Mart 1978`de geminin taşıdığı 1.619.048 varil petrol Brittany sahillerine akmış ve 76 sahil tümüyle petrole bulanmıştır.

- Exxon Valdez : Exxon Valdez Şirketinin petrol tankeri Exxon Valdezden 24 Mart 1898 günü yaklaşık 11-30 milyon galon (50.000-150.000 m³) petrol denize boşalmıştır

- Prestige petrol sızıntısı İspanya`nın kuzeybatısındaki Galiçya`da 13 Kasım2002 tarihinde Yunan bandıralı Prestige gemisinden denize bazı kaynaklara göre 63,000 ton petrol akmıştır.

ENDÜSTRİYEL ve TARIMSAL FELAKETLER

1-Bhopal Felaketi

12 Aralık 1984 günü, gece yarısı civarında ABD’nin Union Carbide böcek ilacı firmasının Hindistan’ın Bhopal kentindeki fabrikasında yaşanan kaza, 45 ton zehirli gazın atmosfere sızmasına neden oldu. Birkaç saat içinde binlerce insan hayatını kaybetti. Felaketi takip eden aylarda yaşanan ölümler ile hayatını kaybeden insan sayısı 15 bini buldu. Sızıntıdan dolayı yaklaşık yarım milyon insan körlük, organ yetmezliği ve sakatlık gibi sağlık sorunlarıyla karşılaştı. Ayrıca bölgede dünyaya gelen birçok sakat doğum vakası görüldü. 1989 yılında Union Carbide şirketi kurbanlara yarım milyar dolar ödeme yaptı ancak bu miktar kazanın yaralarını sarmak konusunda yeterli olmadı. 150 binden fazla kişinin zehirlenmesine neden olan bu olay, Çernobil`den bile daha korkunçtu. 2004`te yapılan ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu ve bölgede sakat doğumlar devam etmekte.


2-Love Canal

1978 yılında, New York’un şehir dışında kalan bölgesindeki Niagara Şelalesi’nin yakınlarında bulunan Love Canal, işçi sınıfının yaşadığı yüzlerce ev ve bir okuldan oluşan sakin bir kasabaydı. Ancak kasaba sakinleri, 1940 ve 50’li yıllarda yerel bir şirketin toprağın derinliklerine gömdüğü 21 bin ton zehirli sanayi atığının üzerinde durduklarının farkında değildi. Yıllar ilerledikçe, atıklar yüzeye yaklaşarak insanların mahzen ve arka bahçelerine ulaştı. 1978’de ise, sorun önüne geçilemez boyuta geldi ve yüzlerce aile evlerini hükümete satarak bölgeyi tahliye etti. Felaket, 1980 yılında zehirli atıkların temizlenmesini amaçlayan Süper fon adlı yardım programının oluşturulmasına sebep oldu.


3-Macaristan`da Korkunç Çevre Felaketi

Macaristan`da bir alüminyum fabrikasında atık barajlarının yıkılmasının ardından çevreye yayılan ağır metaller içeren kızıl çamurun Tuna Nehri`ne ulaştığı bildirildi. Avrupa, tarihindeki en büyük çevre felaketiyle karşı karşıya.

Başkent Budapeşte’nin 160 km güneyindeki Ajkai Alüminyum Rafinerisi’nde meydana gelen kaza sonucu en az 1 milyon metreküp zehirli kırmızı çamur 40 kilometrekarelik bir alana yayıldı, yaşanan atık seli sonucunda 4 kişi öldü ve 120′den fazla kişi yaralandı. Boksit madenlerinde alüminyum elde edilmesi için kullanılan yöntemler nedeniyle yüksek miktarda demir, kadmiyum, kurşun, arsenik ve krom gibi ağır metaller, radyoaktif maddeler ve yüksek PH değerine sahip atıkla kirlenen Marcal Nehri civarında büyük bir çevre felaketi yaşanıyor. Nehirdeki canlı yaşamı sona ererken, uzmanlar akarsu havzasında canlı yaşamının bir daha uzun bir süre boyunca mümkün olamayacağını belirtiyorlar.


4-Aral Denizi

Özbekistan ve Kazakistan arasında bulunan Aral, bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü gölüydü. Neredeyse İrlanda kadar büyük olan göl, Sovyet Rusya’nın 1960’lardan itibaren uyguladığı pamuk alanları sulama projelerinin su kaynaklarına giden yolları saptırması nedeniyle yüzde 90 civarında kurudu. Bir zamanlar balıkların kaynadığı göl, bugün tuz ve kum fırtınalarına ev sahipliği yapan ve yüzlerce kilometrelik alanda insan ve hayvan hayatını tehdit eden dev bir çöle döndü.


5-Seveso Felaketi

10 Temmuz 1976 günü İtalya’nın kuzeyinde bulunan ICMESA tesisindebir reaktörün aşırı ısınması sonucu bir patlama meydana geldi. 2,4,5- Trichlorophenol ‘ün toksik bulutu, kısa zamanda Milano’nun kuzeyinde kalan Seveso kasabasına ulaştı. İlk olarak hayvanlar ölmeye başladı. İnsanların mide bulantısı, bulanık görüş ve özellikle çocuklarda “klorakne” denilen cilt hastalığı yüzünden yatağa düşmeler başladı. Kimse ölmedi ancak norolojik problemler de içeren sağlık problemleri yaşadılar. Haftalar süren tahliyenin ardından kasaba sakinleri evlerine döndü. Bugün Serevo kentinde, içinde ölen sayısız hayvanın kalıntıları, yok olan fabrika ve tehlikeli boyutta dioksin içeren toprak bulunduran iki dev tankın üzerinde durduğu bir park yer alıyor.


6-Minamata Hastalığı

Japonya’nın güneybatı ucunda bulunan Kyushu bölgesindeki Minamata kentinin sakinleri, 1956 yılında, Minamata hastalığı olarak tarihe geçecek rahatsızlığın ilk insan kurbanı teşhis edildi. Hastalığın semptomları sarsılmalar, konuşma bozukluğu, hareket kabiliyetinde azalma kontrol edilemeyen kol-bacak hareketleriydi. Üç yıl süren araştırmalar, kasaba halkına büyük iş imkânı sunan Chisso şirketinin Minamata Körfezini sanayi atıklarıyla kirlettiğini ortaya çıkardı. Plastik üretimi yapan şirketin liman kentinin sularını kirletmesi sonucu büyük miktarda cıva ve diğer ağır metaller halkın ana gıdaları arasında yer alan balık ve kabuklu canlıları zehirlemişti. Onlarca yıl boyunca, binlerce Minamata sakini hastalığa karşı verdiği mücadeleyi kaybetti ve öldü. Ölümlerine neden olan şirketten tazminat almaları ise oldukça uzun zaman aldı.

7-Büyük Sis Faciası

Londra`da hava kirliliği, 10 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. 1952 kışında, Londra o kadar soğuktu ki; insanlar ısınmak için çok daha fazla kömür yakmaya başladı. Gelişen sanayi de zehirli gazlarını dışarı salınca, Büyük Sis Faciası da kaçınılmaz oldu. 1 yıl süren hava kirliliği yüzünden çoğu genç 4000 kişi ilk hafta içinde öldü. Facianın olduğu sene düzenlenecek bütün sinema, konser ve tiyatro gösterimleri iptal edildi.


8-Brezilya`da Çöken İki Baraj Zehir Akıtıyor

Brezilya ülkenin güneydoğusunda maden atıklarının biriktiği iki barajın bu ayın başında çökmesiyle oluşan çevre felaketiyle boğuşuyor. Demir cevheri atığının biriktirildiği 2 barajın bu ayın başında çökmesiyle 25 bin olimpik havuzu dolduracak kadar çok zehirli atık suyu çevreye yayıldı. Zehirli atıklar son olarak Atlantik kıyılarına ulaştı. Turistlerin uğrak yeri olan kıyılar turuncu renge büründü. Binlerce hektarlık tarım alanı da kullanılamaz hale geldi. Çevre felaketinin etkisinin 30 yıl süreceği belirtiliyor.

9-ABD’de Maden Ocakları

Bir zamanlar dünyanın en zengin kurşun ve çinko madenlerine sahip olan ve 20 bin kişinin yaşadığı Oklahoma Picher’da şu an 25 kişi yaşıyor. Madenlerden sızan asitli suların tüneller aracılığı ile yayılması sonucu, bölgede akan küçük nehrin suları zehirli hale geldi ve kırmızıya büründü. Bölgenin etrafındaki dağlar ise madenlerin atıkları ile dolduğu için, Picher’da artık yerleşim kalmadı.

10-Türkmenistan Doğalgaz Yangını

Türkmenistan`ın Darvasa bölgesindeki bu alev çukuru, altta toplanan doğal gazın patlamasıyla dev bir kratere dönüştü. Başkent Aşkabat`a yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Merkez Karakum Çölü`nde yer alan kraterin derinliği yaklaşık 50 metre, genişliği ise 100 metrenin üzerinde bulunuyor.

Sürekli yandığı için adına, “Cehennem çukuru” ve Kıyamet Gaz Krateri denilen bu dehşet verici olay ilk olarak 1971 yılında SSCB döneminde bulundu.

O tarihte bölgede yapılan bir doğalgaz araması sırasında yanlış taraftan yapılan basınç, burada büyük bir patlamaya neden oldu. Patlamayla birlikte başlayan yangın tam 44 yıldır kesintisiz yanmaktadır.

Gece – gündüz, yaz – kış sürekli yanan bu kraterin yanında ancak bir kaç dakika durmak mümkün.


11-ABD’de Kömür Yangını

ABD Pennsylvania’nın Centralia bölgesinin altındaki dev kömür madenleri 1962’de tutuştu ve o günden beri yanmaya devam ediyor. Centralia’daki bu doğal afet ile ilgili bilinç, 1981’de 12 yaşında bir çocuk bir anda açılan 45 metrelik bir çukura düşünce oluştu. Bu olayın ardından bölge halkı başka yerlere yerleştirildi ve Centralia tamamen terk edildi.

15-Toz Bulutu

Dust Bowl veya Dirty Thirties, 1930`dan 1936`ya ve bazı bölgelerde 1940`a kadar şiddetli toz fırtınalarının,Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada`nın bozkır ve çayır topraklarına önemli derecede ekolojik ve tarımsal zarar verdiği bir dönemdir. Bu fenomen, aşırı kuraklıkla birlikte ürün rotasyonu, nadas alanları ve koruyucu bitki gibierozyonu önleyici tarımsal yöntemlerin uzun yıllar kullanılmamasından kaynaklanmıştır.

Milyonlarca dönümlük tarım arazisinin işe yaramaz hale geldiği bu dönemde, yüzbinlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Büyük bir kısmı Oklahomalı olduğu için "Okies" olarak adlandırılan bu ailelerin çoğu Kaliforniya ve diğer eyaletlere göç ettiler. Arazi sahibi olmadıkları için, yol üzerinde karşılarına çıkan çiftliklerde çok düşük ücret karşılığında meyve ve diğer ürünleri toplayıp, açlık sınırında yaşam sürdürdüler.

16- Endonezyada Çamur Patlaması

Mayıs 2006’da Endonezya’nın Java adasında yine gaz kaynakları üzerindeki bir sondaj çalışmasında çamur patlaması yaşandı. Volkan patlamasını andıran kazada 13 kişi öldü. O günden beri sidoarjo bölgesinde topraktan sıcak kükürtlü çamur fışkırıyor. Oluşan gaz dumanı ise şimdilik 25 kilometrekareden büyük bir alanı kaplıyor ve her gün 50 bin metreküp- bir olimpik yüzme havuzunun hacmine denk- daha artıyor. Bilim adamlarına göre bu çamur volkanı 30 yıl daha patlamaya devam edecek.

17-ABD Montana’da Bakır Madenleri

Kasım 1995’te göçmen bir kaz sürüsü Montana’daki Berkeley Çukuru’na geldi. Yakınındaki bakır madeni nedeni ile 40 milyar varil asitli su ve ağır metaller ile dolu olan bu çukur kenarında birkaç gün geçiren ve sis nedeni ile bölgeden ayrılamayan 342 kuş ölü bulundu. Montana eyaletinde yapılan açıklamada, göl suyundan içen kuşların yemek borusunun paslandığı belirtildi.

18-Çinde Elektronik Atık Çöplüğü

Guiyu’da Çin’in en büyük elektronik çöplüğü bulunuyor. Burada artık kullanılamayacak elektronik aletler parçalarına ayrılıyor. Aletlerin içindeki değerli metallerin geri dönüştürülmesi için burada devre levhaları yakılıyor, fırınlanıyor ve asitte bekletiliyor. Elektronik çöplüğü olmasına ilave olarak bu işlemlerin de yapılması Guiyu’yu gezegenin doğası en çok kirlenmiş ikinci yeri yapıyor. Pasifik Okyanusu’ndaki bir bölge tma 3,5 milyon ton çöp ile dolu ve bunun yüzde 90’ı plastik atıklardan oluşuyor. Havai ve Kaliforniya arasında bulunan bu çöp adası Teksas’ın iki katı büyüklükte.

NÜKLEER FELAKETLER

1- Atom Bombası

1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin attığı bombalar Japonya’ya çok zarar vermiştir. Termonükleer bombanın bulunmasından sonra atom bombası taktik silahı olmuştur. Nükleer silahların üretimine başlanmasına neden olmuştur. İlk olarak Nazi Almanya’sına atılacaktı. Ama savaşta Almanya yenilince Japonya’ya atıldı. İkinci Dünya Savaşı’nda, savaş amacıyla kullanılan ilk atom bombası, 6 Ağustos 1945′te Japonya’da Hiroşima şehrine atıldı. Patlamada 66,000 kişi öldü, 69,000 kişi de yaralandı. Üç gün sonra Nagasaki’ye atılan atom bombası ise 37,000 kişiyi öldürdü, 40,000 kişiyi yaraladı. Hiroşima’da ilk anda 70 bin, Nagasaki’de ilk anda 27 bin insan “buharlaşarak” yok oldu.

Hiroşima’da birkaç yıl içerisinde ise “radyasyonun ölümcül etkisinden” 140 bin insan öldü. Japonya’nın en güzel kenti olarak bilinen Hiroşima’nın suları, toprağı, havası ve insanları zehirlendi. İki ay içinde bombanın gizli silahı olan radyasyon, ölü sayısını 135 bine çıkardı. Nagasaki’ye atom bombası saldırısı Amerika Birleşik Devletleri, II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde Hiroşima’ya atom bombasını attıktan 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 (Amerikan kaydına göre 10:58’de, Japon kaydına göre saat 11:02’de), Plütonyum-239 tipi atom bombası “Fat Man” (Şişko Adam, resmî adıyla Mark III) ile ikinci katliâmı gerçekleştirdi. Atom bombasıyla Nagasaki’nin toplam nüfusu yaklaşık 240.000 kişi içinde 74.000 kişi hayatını kaybetti ve binaların yüzde 36’sı tamamen yok edildi. 2007’te, Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124’e ulaşmıştı.


Hiroşima ; patlama öncesi ve sonrası (1945)


 

2- Çernobil

Çernobil dünya tarihindeki en kötü nükleer felaket olarak gösteriliyor. 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’daki Çernobil nükleer santralindeki reaktörlerden birinde patlama meydana geldi. Yaşanan nükleer çekirdek erimesi nedeniyle atmosfere karışan radyasyon, Hiroşima ve Nagazaki atom bombalarının geride bıraktığından daha fazlaydı. Radyoaktif serpinti batıya yayılarak, Çernobil`den kaynaklanan radyoaktif serpinti 160 bin kilometrekare toprağı kirletmiş, en az 9 milyon insanı etkilemiş ve 400 bin kişinin evinden olmasına yol açmıştır. 800 bin kişi kaza sonrasındaki temizlik çalışmalarına seferber edilmiştir; çocuklardaki tiroid kanserleri 100 kattan fazla artmıştır. kazanın ukrayna, beyaz rusya ve rusya`ya maliyeti, 352 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. çernobil kazası gerçekten de şu ana kadar olan nükleer kazalar içinde en büyüğüdür; ama nükleer endüstrinin iddia ettiği gibi meydana gelmiş tek kaza değildir.

Santralin geri kalanındaki faaliyet 2000 yılında durdurulsa da 4 bin işçi santralde değişik görevlerde çalışıyor.


3- Tokaimura Nükleer Santrali

30 Eylül 1999 günü, Tokyo’nun kuzeydoğusunda bulunan bir nükleer tesiste Japonya’nın en kötü nükleer felaketi yaşandı. Japonya’mın nükleer güç sanayisi başkenti olan Tokaimura kentinde bulunan bir uranyum işleme tesisinde çalışan üç işçi, bir uranyum solüsyonunu dikkatsizce karıştırdı. Karıştırmalarıyla birlikte mavi bir parlaklık bir anda ortalığı kapladı. TIME, “bir işçi baygın şekilde yere yığıldı, hepsinin elleri ve yüzleri kıpkırmızı olacak şekilde yanmıştı” diye yazdı. İki işçi kaza sonucu ölürken, yüzlercesi değişik seviyelerde radyasyona maruz kaldı.

4- Three Mile Adası Kazası

TIME dergisinin 9 Nisan 1979 tarihli kapağı, “Nükleer Kâbus” başlığını taşıyordu. 28 Mart günü, Pennsylvania eyaletinin Harrisburg kentinde bulunan Three Mile Adası nükleer reaktöründe kısmi çekirdek erimesi yaşandı. Jane Fonda’nın, nükleer enerjinin tehlikelerinden bahsettiği “Çin Sendromu” (The China Syndrome) filminin vizyona girmesinden iki hafta sonra yaşanan kaza, Three Mile Adasını nükleer sanayinin korkulan bölgesi haline getirdi. İlginç olan şey ise, ABD tarihinin en kötü nükleer felaketi kabul edilen ve kimsenin ölmediği kazada çok büyük bir zararın da ortaya çıkmaması oldu. Ayrıca, son 30 yıldır nükleer reaktör inşa edilmeyen ABD’de bunun sebebi olarak Three Mile Adası gösterildi. Ancak kazadan önce ABD’de nükleer reaktör inşası azalmaya başlamıştı.

5-ABD’de Marshall Adasında Nükleer Testler

1970’lerin sonunda ABD hükümeti Marshall Adaları’nda yaptığı nükleer testlerin atıklarını temizleme gayretine girişti. 85 bin metreküpe yakın radyoaktif toprak, Runit Adaları’na transfer edildi ve burada bir nükleer testten geriye kalan 100 metre genişliğindeki kratere dolduruldu. Kraterin kapağı 358 dev panelden oluşan bir kubbe ile kapatıldı. Bu çalışma ABD hükümetine çeyrek milyar dolara ve üç yıla mal oldu. Ancak bölge hala radyoaktif.

PETROL SIZINTILARI

1-Kuveyt Petrol Yangınları

Saddam Hüseyin Körfez Savaşı’nı kaybettiğini biliyordu. Kuveyt’i elde edemeyeceğini anlayan Saddam, ülkenin zenginliklerini de kimseye kaptırmak istemiyordu. 1991 yılında yaşanan savaşta son günlere yaklaşılırken, Saddam askerlerinden Kuveyt’in petrol kuyularını ateşe vermesini istedi. Yaklaşık 600 kuyu ateşe verildi ve alev kulelerine dönen kuyular yaklaşık 7 ay boyunca yandı. Basra Körfezi zehirli duman, is ve kül ile kaplandı. Yağmurların simsiyah yağdığı bölgede petrolden göller oluştu. Durum öyle bir noktaya gelmişti ki, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, “Bölgedeki kum ve çakılın petrol ile birleşip katılaşarak Kuveyt’in neredeyse yüzde 5’ini kaplayan bir tabaka oluşturduğunu” belirtti. Petrol içeren sis içinde kalan tahıllar çürüdü, hayvanlar ise akciğerlerini kaplayan sıvı yüzünden telef oldu.

2-Exxon Valdez

24 Mart 1989 günü, Exxon Valdez petrol tankeri ABD’nin Alaska eyaletindeki Prens William Koyu’nda kayalara oturdu. Sonuç olarak 40.9 milyon litre petrol soğuk sulara karıştı. Sızıntı bir süre sonra 800 kilometrelik bir alana yayıldı ve binlerce kilometrelik kıyı şeridini etkiledi. Binlerce kuş, balık, fok, su samuru, 11 binden fazla insan ve 1,000 teknenin temizleme çalışmalarına karşın telef oldu. Exxon Valdez, ABD tarihinde bugüne dek görülen en büyük petrol sızıntısı faciası kabul edilse de, bugün Meksika Körfezi’nde yaşanan petrol sızıntısı onu bile geride bırakabilir.


Kaynak: İnternet ortamından derlemedir.


Geri