KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

 

Elmas Aksu

KalDer Bursa Şubesi

Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

1. Sınıfa Başlıyoruz

Bu yıl okulumda 1. sınıf okuttum ve tecrübelerimin sizler içinde faydalı olacağını umuyorum. Çocuğu 1. sınıfa başlayacak velilerde çocuğunun büyüdüğünü görmenin en önemli göstergesi artık okula başlayarak siz yanında değilken bile başarıp başaramayacağıdır. Sizin yıllarca verdiğiniz eğitim, terbiye ve ahlakın artık dış yansımasını alma vaktidir.

Kafanızda ne gibi sorular olduğunu düşünürsek;

  • Acaba kendini rahatlıkla ifade edebilecek mi?
  • Arkadaşları ile uyumlu olacak mı?
  • Sınıf seviyesinde olabilecek mi?
  • Öğretmen seçmeli miyiz? Nasıl bir öğretmeni olmalı? (Disiplinli, akademik başarı odaklı, sevsin yeter, sosyal faaliyetler yapar mı? farklı mı? …)
  • Öğretmeni ona nasıl davranacak?
  • Hem başarılı, hem sosyal, hem iyi bir takım arkadaşı, hem de etik bir insan olabilecek mi?

1. sınıfa başlamadan önce pek çok çocuk anasınıfına gidiyor ve ön okul alıştırması yapmış oluyor. Ancak eğitim hayatının öğrenciyi ve veliyi farklı bir eğitim ortamına alan ve veli desteğine en çok ihtiyaç duyulan seviyesi 1. sınıftır. Ancak bu desteği ne ölçüde ve nasıl sağlayacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Uzun bir yazı olacak ancak çocuğu 1. sınıfa başlayacak velilerimiz için yol gösterici olmasını umuyorum.

 
Bir insan, özelliklerinin %20’sini genetik faktörlerden,% 80’ ini ise çevre faktörlerinden tamamlar. Çocuğun ilk çevresi aile ortamıdır. Yapılan bir deneyde insanların sevdikleri kişilerin hareketlerini taklit ettikleri ispatlanmıştır. Aynalama denilen bu davranış biçiminin en güzel örneği çocuklarımızın bizleri taklit etmesidir. Yapılan araştırmalara göre aile özellikleri, öğrencinin okul başarısındaki en önemli çevre faktörünü oluşturmaktadır. Yani biz dizi izlerken çocuğumuzun ders çalışmasını bekleyemeyiz, biz yalan söylerken onun doğru söylemesini bekleyemeyiz. Biz birbirimizle kavga ederken onun sakin olmasını isteyemeyiz.

Yapılan bir araştırmaya göre bir insan 17 yaşına kadar öğrendiklerinin % 80’ini ilk 8 yılda öğrenmektedir.% 20’sini ise 9-17 arasında öğrenmektedir. Anne sevgisini yeterince alamayan çocukların duygusal dünyaya bir giriş kapısı bulamadığı, gelişim gerilikleri ve çocuk suçluluğu gibi anti sosyal davranışları gösterdikleri gözlenmiştir.

Baba yoksunluğunun veya ilgisizliğinin ise çocuğun eğitimini olumsuz etkilediği gözlenmiştir.

Evde desteklenen, tutarlı ortak tutumlar sergileyen ve koşulsuz sevilen çocukların ise okulda daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Çalışan annelerin çocuklarıyla geçirdikleri zaman çok kıymetlidir. Çocuk annesinin sevgi, şefkat ve ilgisine doyamadığı için annesiyle vakit geçirmek ister. Bu durumda babanın çalışan anneye destek olması çok önemlidir. Çalışan annelerin çocuğunu yeterince göremediği için vicdanını rahatlatmak için her istediğini alması onu doyumsuzluğa iter.

Babanın çocukla geçirdiği zamanlar ise çocuğun öz güvenini arttırır. Sosyal ilişkilerinde liderlik vasıflarını ortaya çıkarmasında çok önemlidir.

Boşanmış ailelerin çocuklarda ise öğretmen seçimi çok önemlidir.

İkiz çocukları olan aileler için ise çocukların ayrı sınıflarda olmaları pedagoglar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak kendi tecrübelerimden öğretmen tutumu ve ebeveyn tutumuna göre aynı sınıfta okuyan ve her birinin farklı bireyler olduğu kabul edilerek davranılan çocuklarda da sorun yaşanmamaktadır. Ayrı sınıflarda okutulan ikiz kardeşlerin birbirlerinin ev çalışmalarını ve öğretmen tutumlarını karşılaştırdıkları gözlemlenmiştir.

Ailelerin düzenli olarak kendisine kitap okuduğu çocukların okuma yazmaya karşı daha olumlu tutum geliştirdikleri ve başarılı oldukları tespit edilmiştir. Çocuğa sadece masal kitapları değil ilgisini çekecek, yeni bilgileri öğreneceği kitapları da okumalısınız. Bu konuda Tübitak yayınlarının seviyesine uygun kitaplarından faydalanabilirsiniz.

Çevrenizde gördüğünüz olayları çocuğunuza yorumlatınız. Çevresel ve görsel okumayı öğrenmeli, gözlem ve diyalog becerilerini geliştirmeliyiz.

Uzun saatler televizyon seyreden çocukların okuma başarısının düşük olduğu bilinmektedir. Ayrıca şiddet içeren bilgisayar oyunları oynayan çocukların gerçekle hayali ayıramadıklarından okulda şiddet eğilimli oldukları arkadaşlarına karşı şiddet uyguladıkları ve bu nedenle dışlandıkları gözlenmiştir.

Aldığınız çanta çocuğunuzun beline tam oturmalıdır. Kitap ve defterlerini ders programına uygun koymanız yükünü hafifletecektir.

Öğretmen tutumları da çok önemlidir. Kalite beklentinin karşılanması demek ise beklentilerinize uygun bir öğretmenle olmak sizi de, çocuğunuzu da, öğretmeni de mutlu edecektir. Sevgiyle disipline eden, kuralların nedenlerini anlatarak uygulatan, sorumluluk duygusu kazandıran, öğrenciyi sosyalleştiren, takım çalışması yaptıran, yarıştırmayan ama seviyeye uygun başarıyı yakalayan bir öğretmen benim tercihimdir.

En zorlanılan konulardan biri ödev yaptırma zamanıdır. Çocuğun seviyesine uygun verilmiş ev çalışmaları çocuğa bunu başardım ve öğrendim duygusu yaşatmalıdır. Bazı öğrenciler ödev yapma saatlerini çok uzatırlar ve sizin tutarlı tavrınızı esnetmeyi denerler. Bu konuda öğrenciye onunla beraber uygun olan çalışma saati planlamasını yapmalısınız. Okuldan yorgun gelen öğrenciye dinlenmesi için zaman tanınmalıdır. Öğrenciye kesinlikle harfler öğretilmeye çalışılmamalıdır.

Öğretmenin planlamasına göre 1. dönemin sonuna kadar bütün sesler bitirilir ve çocuklar bu dönemde okumaya başlarlar. Bundan sonra okumaya başlayan çocuklar için sevecekleri, ilgilerini çeken kitaplar okutulmalı ve anlayarak okumaları için okudukları kitaplarla ilgili sorular sorulmalı ve anlattırılmalıdır.

1. SINIFA BAŞLAYAN ÖĞRENCİDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR

  1. Çocuğunuzun problemlerini etkin dinleyin, yargılamayınız.
  2. Çocuğunuzu motive ediniz. Olumlu cümlelerle teşvik ediniz.
  3. Kendiniz örnek bir model olunuz.
  4. Çocuğunuzu programlı yaşamaya alıştırınız.
  5. Çocuğun uyku saati, yemek saati, kitap okuma saati ve ödev saati gelişi güzel olmamalıdır. Bu durum daha sonra alışkanlık haline gelmiş düzensiz yaşama dönüşür.
  6. Çok çalışmak değil, verimli çalışmak önemlidir.
  7. Çocuğunuzun 8-10 saat uyumaya ihtiyacı vardır. Çocuğunuz geç yatıyorsa aşamalı olarak saati geriye çekiniz.
  8. Defter ve kitapları düzenli olmalı, çantası her gün kontrol etmelisiniz.
  9. Kahvaltısı güçlü olmalı ve beslenme çantasına besleyici gıdalar koymalısınız.
  10. Çocuğunuzu sağlık kontrolünden geçiriniz.
  11. Özellikle görme ve işitme kontrolü çok önemlidir. Ayrıca süt dişleri çıkıp kalıcı dişler çıkacağı için diş kontrolleri düzenli yaptırılmalıdır.
  12. Çocuğunuza sorumluluk duygusu kazandırınız.
  13. Öğretmeni ile sağlıklı iletişime geçiniz.
  14. Aile içi huzur ve koşulsuz sevgi veriniz.
  15. Başka çocuklarla ve kardeşleriyle karşılaştırmayınız.
  16. Çocuğunuzun ince kaslarını geliştiriniz.İnce kasları geliştirmek için aşağıdaki çalışmaları yaptırabilirsiniz.
  • Küçük toplarla oynama sıkma çalışmaları yapmak.
  • İpe boncuk dizme çalışmaları yapmak.
  • Resim yapma, resim boyama, kesme yapıştırma çalışmaları yapmak.
  • Noktaları elini kaldırmadan birleştiren çizimler yapmak.
  • Serbest karalama çalışmaları yapmak.
  • Parmak boyasıyla değişik aktiviteler yapmak.
  • Çizilen çizgileri silme çalışmaları yapmak.
  • Gazeteleri yırtma çalışmaları yapmak.
  • Annenin yapacağı kek, kurabiye hamurunu birlikte yoğurmak.
  • Misket oynamak, mandal asmaca oynamak.

Başarılı ve mutlu bir yıl geçirmenizi dilerim.

Kaynak: 1. Sınıf şimdi Okullu Olduk Veli Ve öğretmen Rehberi - Zirve Yayınları

Geri