KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:262

Kamuda yönetim modeli;

KalDer ve EFQM Mükemmellik Modeli

 

“Mükemmel kuruluşlar tüm paydaşlarının beklentilerini karşılayan veya aşan üstün performans gösterir ve

bu performansı sürdürür.”

 

EFQM Mükemmellik Modeli, kısaca EFQM olarak anılan Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (European Foundation for Quality Management) tarafından sanayi ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile geliştirilerek 1991 yılında tüm dünyaya duyurulmuş olan bir yönetim modelidir.

 

EFQM 1988 yılında, Bosch, BT, Bull, Ciba-Geigy, Dassault, Electrolux, Fiat, KLM, Nestlé, Olivetti, Philips, Renault, Sulzer ve Volkswagen gibi Avrupa’nın önde gelen 14 firmasının CEO’larının imzaladıkları bir iyi niyet mektubu ile hayata geçirilmiş bir vakıftır. Amacı; “Avrupa’daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek için itici güç olmak” tır.

Hazine Müsteşarlığının yönetim modeli referansı;  EFQM Mükemmellik Modeli  

30/09/2013 tarihli ve 2013/5503 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2014 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı Hakkında Karar’ın “İç Kontrol Sisteminin Oluşturulması” başlıklı 24’üncü maddesinde, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin ve Bağlı Ortaklıkların (Kuruluş) iç kontrol sistemi kurmaları beklenmektedir.

Hazine Müsteşarlığı, bu konuda yapılan çalışmaların etkinliğinin artırılması ve söz konusu kuruluşlarda etkin bir kurumsal performans yönetim yaklaşımının oluşturulması amacıyla; ihtiyaç duyulan yönetim modeli için EFQM Mükemmellik Modelini referans göstermiştir.

EFQM Mükemmellik Modelinin Kamu İktisadi Kuruluşları tarafından bir kurumsal yönetim ve öz değerlendirme aracı olarak benimsenmesi ve uygulamaya alınması, Türkiye Kalite Derneği olarak misyonumuzu yerine getirme konusunda önemli bir kilometre taşıdır. Tüm dünyada on binlerce kuruluş tarafından benimsenen ve başarı öykülerine imza atmaları konusunda kolaylaştırıcılık görevi üstlenen EFQM Modelinin bu kuruluşlarımıza da değer katacağına ve pek çok başarı öyküleri yaratılmasını vesile olacağına inanmaktayız.

Model; kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının, mükemmellik kavram ve kriterlerini dikkate alarak kendi değerlendirmelerini yapmalarına, güçlü ve iyileştirmeye açık alanlarını tespit etmelerine ve sürekli gelişim yaklaşımıyla gelişim planlarını hazırlamalarına yardımcı olması için geliştirilmiştir.

Bugün başta Avrupa olmak üzere dünyada 30.000’den fazla kuruluş EFQM Mükemmellik Modelini bir yönetim modeli olarak kullanmaktadır. Ülkemizde, Türkiye Kalite Derneği bu modelin hedeflediği “mükemmellik” kavramını kendine misyon edinerek bu modelin ülkemizdeki tüm kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları tarafından benimsenmesi ve uygulanması amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bir modele olan gereksinim

 

Günümüzde, ister kamu ister özel sektör olsun tüm kuruluşların başarılı olabilmeleri, kendilerini sürekli geliştirmeleri ve değişen dünyanın ekonomik, sosyal ve teknolojik koşullarına uyum sağlamaları için bir yönetim sistemine ihtiyaç duydukları bilinen bir gerçektir. EFQM Mükemmellik Modeli, bu çok yönlü bakış ve gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olacak bir pratik aracın arayışı ile geliştirilmiştir. Ölçek ve sektör ayrımı yapılmaksızın tüm kuruluşların yönetim yaklaşımlarını sorgulayabilmelerine imkan verecek bir çerçevedir.

Ayrıntılı bilgi için ebru.yalcin@kalder.org

Geri