KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:263

Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nde  34. çeyrek sonuçları açıklandı

Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2014 Yılı 1. Çeyrek sonuçlarına göre Aygaz, iPhone, Vodafone, Turkcell, Domino’s Pizza, Maximum Kart ve Türk Telekom müşteri memnuniyetinde sektörlerinin lider markaları oldular.

 

81 ilde 6 bin 38 tüketici ile bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yapılarak  ve özel ekonometrik analiz modeli ile belirlenen Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksinin 34. ölçüm sonuçları açıklandı. TMME çalışması kapsamında, 2014 yılının 1. çeyreğinde LPG Distribütörleri, Cep Telefonları, GSM Hizmetleri, Hızlı Servis Restoranları, Banka Kredi Kartları ve Sabit Telefon Hatları sektörleri ölçüldü.

 

TMME 2014 1. çeyrek sonuçlarına göre;

·         LPG Distribütörleri sektöründe Aygaz

·         Cep Telefonları sektöründe iPhone

·         GSM Hizmetleri sektöründe Vodafone ve Turkcell

·         Hızlı Servis Restoranları sektöründe Domino’s Pizza

·         Banka Kredi Kartları sektöründe Maximum Kart

·         Sabit Telefon Hatları sektöründe ise Türk Telekom

müşteri memnuniyetinde lider markalar oldular.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve uluslararası araştırma kuruluşu KA Araştırma Limited ortak girişimi tarafından yürütülen Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2013 yılı 1. çeyrek sonuçlarına göre 2013 yılı son çeyreğinde 76,6 olarak ölçülen ulusal müşteri memnuniyeti endeksi, 2014 yılının 1. çeyreğinde 0,3 puan düşerek 76,3 puan oldu. Aynı dönemde Amerikan Müşteri Memnuniyeti Endeksi de 0,6 puan düşerek 76,2 puana geriledi.

20’yi aşkın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede yürütülen ulusal müşteri memnuniyeti endekslerinin Türkiye uygulaması olan TMME, 2005 yılından beri değişik sektörleri ve bu sektörlerdeki kurumları kapsayacak şekilde her 3 aylık dönemde yapılıyor. 2014 yılı 1. çeyrekte Türkiye çapında 81 ilde 6 bin 38 tüketiciyle görüşülerek 23 markanın ve diğer kategorilerinin müşteri memnuniyeti ölçüldü. Tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlerden memnuniyetini sayısal olarak gözler önüne seren TMME, ülke genelinde de müşteri memnuniyeti bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunuyor.

Sekiz yıldır aralıksız müşteri memnuniyeti eğilimleri saptanıyor

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Doğan, 34. çeyrek sonuçları açıklanan TMME çalışmasının Türkiye’de çok önemli bir görevi yerine getirdiğinin altını çizdi. Ulusal endeks çalışması kapsamında sekiz yıldır aralıksız olarak müşteri memnuniyeti eğilimlerinin saptandığını belirten Doğan; “TMME ile müşterilere tarafsız bir ölçümle sesini ve beklentilerini duyurma; kuruluşlara da ülke genelinde ve sektöründe yerini, rakiplerinin durumunu görerek strateji geliştirme imkânı sunulmaktadır. Ölçülen kuruluşlar TMME kurumsal üyesi olarak ayrıntılı TMME raporlarına ulaşabilirler” dedi.

http://kalder.org/images/Haber_resim/67a3c90a02244f4185b3e797ab3b11c6.pdf

Geri